Biblija iz Lajpciga u riznici zrenjaninskog muzeja 1Foto: muzej zrenjanin

U zbirci starih i retkih knjiga Narodni muzej Zrenjanin čuva primerak Biblije, koja je nastala 1894. godine u Beču i Lajpcigu.

Knjiga, osim religijskog, ima izuzetan umetnički značaj, jer je njenoj izradi i izgledu posvećena posebna pažnja.

Korice su ukrašene mesinganim okovom, koji sadrži pločice i kopču. Knjiga ima ilustraciju u boji – car na prestolu nalazi se u gornjoj zoni, dok se pričešće nalazi u donjoj zoni, a u rombovima su alegorijski prikazi poezije, slikarstva, muzike i vajarstva.

Rez je zlatan, a hrbat urađen u zlatotisku i reljefu. U Bibliji postoji 50 tabli sa ilustracijama iz Starog i Novog zaveta u boji, koje su reprodukcije dela nemačkih slikara 17. veka, kao i bogati inicijali i vinjete.

Biblija spada u najprodavanije, najcitiranije i najčitanije knjige na svetu. Prvi put je prevedena sa grčkog na crkvenoslovenski jezik u 9. veku.

Izborno jevanđelje i knjigu Apostol preveli su Kirlo i Metodije pred polazak na propovedanje hrišćanstva, a druge delove Novog zaveta i Starog zaveta oni i njihovi učenici.

Poznato je da su knjige Starog zaveta prevodili na srpski jezik i Đuro Daničić 1865. godine, dok se Novi zavet Vuka Karadžić prvi put pojavio 1847. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari