Ponuda prasadi i tovnih svinja u poslednjih mesec dana jenjava, potražnja je u blagom porastu, pa su porasle i otkupne cene. Trenutna otkupna cena prasadi, u zavisnosti od kvaliteta, iznosi između 65 i 70 dinara. Isto toliko može se dobiti i za tovne svinje, a stočari kažu da je to anomalija.

Ponuda prasadi i tovnih svinja u poslednjih mesec dana jenjava, potražnja je u blagom porastu, pa su porasle i otkupne cene. Trenutna otkupna cena prasadi, u zavisnosti od kvaliteta, iznosi između 65 i 70 dinara. Isto toliko može se dobiti i za tovne svinje, a stočari kažu da je to anomalija. Cena prasadi treba da je bar za trećinu viša.
– Situacija je tek nešto poboljšana, ali još ne sprečava gubitke. Donedavno za tovnu svinju teško je bilo dobiti 50 dinara po kilogramu žive vage, a da bi se troškovi proizvodnje podmirili cena bi morala da bude bar 85 dinara po kilogramu. Ni u toj ceni nema ni dinara zarade, ali bar ne bi bilo ni gubitaka – kaže za Danas Radivoj Mijić, direktor ZZ Zadrugarka u Somboru, dodajući da se nedeljno od zemljoradnika otkupi 150 do 200 tovljenika.
Stočari prasad i tovljenike nude najviše zbog toga da bi ih „skinuli s hrane“, da se ne bi dalje zaduživali za skupu stočnu hranu. Prasići, pak, veoma često završe na ražnju ili u tepsiji, jer se za 2.000 dinara može obezbediti bogata trpeza. Otkupljivači, pak, naglašavaju da je likvidiran veoma veliki broj krmača, da je neminovan pad tova i ponude i predviđaju da će naredna jesen i zima biti posne. Slaba ponuda, naravno, treba da dovede do povećanja otkupih cena, ali i mesa i prerađevina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari