Bilbordi, bakljade i poltronski tekstovi o Vučiću: Kako naprednjaci preko rođendana grade kult ličnosti vođe? 1Foto: Instagram/printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rođen je 5. marta, ali teško da postoji neko u državi ko ne zna ovaj podatak, jer se njegov rođendan iz godine u godinu slavi različitim, ponekad i malo bizarnim aktivnostima.

U brojnim gradovima širom Srbije osvanjuju bilbordi sa porukom “Srećan rođendan, predsedniče”, šire se transparenti, negde u ovim aktivnostima učestvuju i deca, a ove godine je njegov sin Danilo napravio bakljadu u čast 53. Vučićevog rođendana, koji je on proslavio sa saradnicama u Kataru.

Korisnici društvenih mreža objavljivali su proteklih dana slike bilborda iz njihovih gradovima, na kojima je Vučić, i poruka naprednjaka kojom mu čestitaju rođendan. Najviše ih je bilo iz Valjeva, a nezvanično se moglo čuti da je predsednik nedavno bio u Valjevu kako bi “disciplinovao” tamošnji ogranak SNS-a, jer navodno nije zadovoljan njihovim radom. Proteklih godina za njegov rođendan bilborda je najviše bilo u Pirotu, Nišu i ostalim gradovima sa juga Srbije.

Da li je u pitanju građenje kulta ličnosti ili dodvoravanje Vučiću od strane stranačkih kolega, za sagovornike Danasa nema dileme – u pitanju je i jedno i drugo.

Predsednik pokreta Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš ocenio je za Danas da jedno ide uz drugo.

– Ulizivanje je mehanizam građenja kulta ličnosti. A znamo iz istorije kako takve stvari završe. Ličnost kojoj treba kult i nije neka ličnost – poručuje Ponoš.

Zamenica predsednika DS Dragana Rakić ističe za Danas da se već 11 godina u Srbiji pokušava sa izgradnjom kulta ličnosti po uzoru na istočnjačke diktature.

– Međutim, nije lako izgraditi kult ličnosti na nekom ko je u tolikoj meri neharizmatičan i bez ikakvih personalnih komparativnih prednosti u odnosu na druge političare. U prilog tome govori i činjenica da je 2012. pobedio Tomislav Nikolić, a da je Aleksandar Vučić vlast potvrđivao isključivo kroz nedemokratske, kvazi izborne procese koje je sam organizovao – ukazuje naša sagovornica.

Ona dodaje da rođendanske čestitke predsedniku na određen način pokazuju manir i stil koji krasi ovu vlast – neukus i bahatost.

– Bilbordi i bakljade koje se u režimskim medijima kometarišu kao spektakl su, po mom mišljenju, neprimereni načini za čestitanje bilo čijeg 53. rođendana, a pogotovo ne za rođendan predsednika države. Nema nikakve sumnje u to da je podstrekač i inspirator ovih kič proslava vođinog rođendana – sam vođa. Da Vučiću ne prijaju ovi izlivi ljubavi i odanosti, ne bi ih ni bilo. Ipak ga poltroni oko njega najbolje poznaju – navodi Rakić.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić ima interesantan predlog za proslavu narednog Vučićevog rođendana.

– Predlažem im da za sledeću godinu organizuju slet na Marakani, tako će im pozavideti i Kim Džong – kaže Aleksić.

Da mu ovakve čestitke i te kako prijaju, Vučić je pokazao pre dve godine, kada je na svom Insagram nalogu podelio fotografiju dece koja na mostu drže transparent na kojem mu čestitaju rođendan.

Ove godine je objavio fotografiju takođe na Instagramu, kako proslavlja svoj 53. rođendan u Kataru, gde je učestvovao na Konferenciji u organizaciji Ujedinjenih nacija, najavljujući da veruje da će u Kataru napraviti dobar posao za Srbiju.

„U Kataru je skoro ponoć. Ujutro idemo na sastanke u 7 sati i želim da se odmorim i dobro pripremim. Ipak, ove divne dame, pošto nisam bio naročito druželjubiv, donele su mi tortu za 53.rođendan. Hvala što su tu već 10 godina i hvala svima kojima neću stići da odgovorim sutradan. Verujem da ćemo i ovde u Kataru napraviti dobar posao za našu Srbiju! Živela Srbija!“, napisao je Vučić na Instagram nalogu.

Istovremeno, njegov sin Danilo je u Beogradu organizovao bakljadu. On je, kako su preneli mediji, zajedno sa mladima iz Srpske napredne stranke, upalio više od 200 baklji u čast rođendana svog oca, na beogradskom Ušću, kod spomenika Večna vatra, posvećenom sećanju na žrtve NATO agresije na Srbiju 1999. godine.

Taj video prenela je na svom postu i potpredsednica Skupštine Srbije i članica Predsedništva SNS, Sandra Božić.

Ni ovo nije prošlo bez reakcije na društvenim mrežama, a jedan tviteraš je pored naslova iz lista Alo “Danilo darovao najlepši poklon ocu: Preko 200 baklji upaljeno u čast rođendana Aleksandra Vučića”, ostavio komentar: “Ja mom Slavoljubu za rođendan kupio bušilicu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari