Bilčik će komentarisati konačni tekst izveštaja tek nakon što pregovori i glasanje budu završeni 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Vladimir Bilčik, poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac te institucije za Srbiju, odbio je da odgovori na pitanja Danasa o potencijalnom lobiranju za Telekom Srbija do završetka pregovora o amandmanima, pozivajući se na dugogodišnju praksu EP da proces pregovora ostane iza zatvorenih vrata.

„Gospodin Bilčik žali zbog pokušaja ometanja procesa pregovora curenjem informacija i spekulacijama“, navodi se u odgovoru njegove službe i dodaje da će komentarisati samo konačnu veziju teksta.

„On će komentarisati konačni tekst izveštaja tek nakon što pregovori i glasanje budu završeni, jer u aktuelnim političkim pregovorima važi samo jedan princip: ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno i jedini tekst koji je bitan je konačni tekst Izveštaja“, dodaje se u odgovoru.

Da podsetimo, dokument u kome se traži da se Telekom Srbija ne pominje u izveštaju Evropskog parlamenta o napretku Srbije, zapravo je predlog sa kojim je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik došao na sastanak o usaglašavanju amandmana, objavio je N1 saznanje do kog je došao od izvora iz EP. Kako navodi taj izvor, usaglašavanje je trajalo tri sata, znatno duže nego što je uobičajeno i Bilčikovi predlozi nisu prihvaćeni.

„Deo o medijima i Telekomu Srbija, ostao je u tekstu amandmana na nacrt izveštaja“, naveo je izvor iz Evropskog parlamenta za N1.

Drugi izvor je rekao za N1 da iz teksta amandmana, ipak, jeste izbačen deo navoda o aferama u koje je Telekom umešan, ali da je ostao veći deo amandmana o ulozi Telekoma Srbija u kontroli medijskog prostora u Srbiji.

Sa druge strane, Nova.rs je objavila da je informacija da je Bilčik tražio je da se Telekom Srbija ne spominje u izveštaju EP, isplivala u javnost samo dan nakon što je Bilčik održao zvanični sastanak sa predstavnicima te kompanije.

Sastanak čiji je radni naziv bio „Medijsko okruženje u Srbiji“, održan je u sredu, 29. marta, a kako navodi Nova.rs, bio je posvećen „izveštaju Komsije o Srbiji“. Međutim, nije objavljeno ko su predstavnici Telekoma koji su prisustvovali sastanku sa Bilčikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari