Bio je heroj radnika; direktor koji je sebi smanjio platu s 1,1 milion dolara na 70.000 dao ostavku 1Dan Prajs Foto: FB

Sećate li se Dana Prajsa? Direktora koji je 2015. sebi smanjio platu s 1,1 milion dolara na 70.000, kako bi se izjednačio s radnicima? E, pa sad je dao ostavku. Više nije izvršni direktor kompanije Gravity Payments s 240 zaposlenih i oko 20.000 klijenata.

Altruista koji je svojim potezom izazvao simpatije radničke klase i, verujemo, prezir kolega direktora, povukao se zbog pravnih problema, pa dok se ne reši, kako kaže, lažnih i neutemeljenih optužbi, sklonio se kako ne bi bio teret kompaniji koju je osnovao pre osamnaest godina, piše Večernji list.

„Nigde ne idem“, dodao je 38-godišnji preduzetnik kako bi umirio radnike.

Prema navodima iz medija, Price se suočio s optužbama za nesmotrenu vožnju u pijanom stanju, napad i prisiljavanje 26-godišnjakinje na neželjeni poljubac. U maju se izjasnio da nije kriv, no optužbe nisu odbačene.

Spominjale su se i optužbe o zlostavljanju nakon što je njegova bivša supruga Kristi Kolon 2015. rekla da ju je pretukao bivši partner.

Prajs je odbacio i te optužbe.

Te 2015. Price je obznanio da sebi smanjuje platu na 70.000 dolara i na taj iznos podiže minimalnu plaću za zaposlenike.

Časopis Esquire nazvao ga je „narodnim herojem u doba nejednakosti“, a ministar rada „jedinim moralnim direktorom u Americi“.

Bilo je i onih koji su ga optuživali da je socijalista i komunista. Radnici su mu u znak zahvalnosti kupili automobil Teslu.

Suosnivač i bivši glavni izvršni direktor kompanije za obradu kreditnih kartica, u kojoj je od novembra prošle godine jedini deoničar i član uprave, zvijezda je na društvenim mrežama na kojima deli savete i svoje misli.

Spominje nagradu iz 2010. za mladog preduzetnika godine, zahvaljujući kojoj je pozvan u Belu kuću na susret s predsednikom Obamom.

Nakon što je 2015. objavio da diže minimalnu plaću, a svoju smanjuje, brat Lukas s kojim je osnivao kompaniju, tužio ga je tvrdeći da si isplaćuje previše novca i uskraćuje profit dioničarima. Sud je te optužbe odbacio. Sad je pred njim nova pravna bitka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari