Biramo Zemun: Građani od opštinskih vlasti nisu dobili odgovor o rekonstrukciji ulice Vasilija Vasilijevića 1Privatna arhiva

Građani se obraćaju aktivistima koalicije Biramo Zemun sa pitanjima vezanim za rekonstrukciju ulice Vasilija Vasilijevića zato što od opštinskih vlasti nisu dobili nikakve informacije u vezi sa starom turskom kaldrmom po kojoj je poznata ta ulica, navodi se u saopštenju ove koalicije.

Ulica Vasilija Vasilijevića je glavna veza između Ćukovca i centra Zemuna i u njoj se nalaze neki od najlepših vidikovaca ka starom jezgru Zemuna. Zimi, tokom snežnih padavina, je ova ulica zatvorena za saobraćaj i koristi se kao sankalište što naročito vole najmlađi Zemunci. Na početku ulice se nalazi najstarija sačuvana kuća u Zemunu i Beogradu – Kafana Beli medved koja je zaštićeno kulturno dobro.

– Rekonstrukcija ove ulice je započeta pre nedelju dana – bez ikakve table o izvođaču radova, investitoru i rokovima za završetak posla. Građani dobijaju pojedine informacije od radnike koje povremeno zateknu na gradilištu ali to je nedovoljno da razveje zabrinutost koja se pojavila, navodi se u saopštenju.

Dodaju da ono što najviše brine stanovnike Ćukovca, ali i druge građane Zemuna koji cene istoriju svog grada, je šta će se desiti sa starom turskom kaldrmom po kojoj je poznata ova ulica. Kocke kaldrme su izvađenje, i nakon nekoliko dana, juče, su nekuda odvežene. Građani se pitaju da li će se one ikada vratiti u ovu ulicu ili će biti zamenjene nekim novim, generičkim kockama kako bi se omogućio i veći i brži protok motornih vozila što bi ugrozilo mir izgled ovog dela Zemuna.

– Kako su neki od građana ovog dela Zemuna rekli aktivistima koalicije Biramo Zemun i ranije je bilo slučajeva da se u nekim ulicama skida kaldrma sa manjih poteza i da te stare kocke nikada nisu vraćene. Koalicija Biramo Zemun poziva opštinsku vlast da hitno omogući građanima adekvatne i potpune informacije o izvođenju ovih radova i da ne pokušava da pravi nekakvo predizborno „iznenađenje“ sa ovom rekonstrukcijom. Pozivamo i sve nadležne službe i institucije da nikako ne dozvole uništavanje izgleda ovog dela Zemuna ili otuđenje stare turske kaldrme koja se mora vratiti u svoju funkciju gde je i bila, piše u saopštenju.

Lista Biramo Zemun, koja će biti na br. 8 na listiću za glasanje za lokalnu skupštinu je sastavljena od Zeleno-levg fronta, Narodnog pokreta Srbije, Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, Ekološkog ustanaka, Novog lica Srbije i Političke platforme Solidarnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari