BIRN: Apelacioni sud ukinuo pritvor Dušanu Tomoviću, Srbinu sa severa Kosova i Metohije 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Dušan Tomović, Srbin sa Severa Kosova i Metohije, kojeg je Više tužilaštvo u Beogradu optužilo za pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja Srbije, pušten je danas iz pritvora odlukom Apelacionog suda u Beogradu, preneo je BIRN.

Taj sud je preinačio rešenje Višeg suda od 3. jula ove godine kojim je Tomoviću bio produžen pritvor u koji je dospeo još 10. aprila ove godine, kada ga je srpska policija uhapsila na administrativnom prelazu sa Kosovom – Brnjak, u trenutku kada je ulazio u centralnu Srbiju.

„Ovo je već drugo rešenje kojim je Apelacioni sud osporio razloge zbog kojih je Viši sud u Beogradu određivao pritvor Tomoviću. Prvi put je 27. juna ove godine Apelacioni sud ukinuo odluku o pritvoru i od Višeg suda zatražio da donese novu. Nakon što je Viši sud 3. jula ove godine ponovo doneo istu odluku, Apelacioni sud je danas, postupajući po žalbi Tomovićevog branioca advokata Jovice Šošića, odlučio da odluku preinači, ukine pritvor i naloži da optuženi odmah bude pušten na slobodu“, naveo je BIRN.

Optuženi Tomović je vest o ukidanju pritvora čuo na današnjem ročištu u postupku koji se u Višem sudu u Beogradu protiv njega vodi na osnovu optužnog predloga koje je Više tužilaštvo u Beogradu podnelo 6. juna ove godine na osnovu krivične prijave koju je protiv njega i još šest osoba sa Kosova tom tužilaštvu 11. aprila ove godine podnela Služba za borbu protiv terorizma ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, o čemu je BIRN pisao.

„U krivičnoj prijavi MUP-a Srbije je navedeno da su se Tomović, kao i aktivni policajac Kosovske policijske službe (KPS) Milan Đukić, bivši policajac KPS Dragan Nikolić, pripadnik Civilne zaštite pri opštini Zubin potok, Slaviša Pavićević i vozač Bojan Pavlović udružili u grupu koju su predvodili takođe osumnjičeni policajci KPS-a Idriz Idrizi i Mehmet Tarlabunja. Oni su, prema navodima iz krivične prijave srpske policije, skupljali obaveštajne podatke o Srbima sa severa Kosova i davali ih kosovskim bezbednosnim strukturama s ciljem ugrožavanja ustavnog poretka Srbije, učestvovali u paljenju automobila Srba sa severa Kosova, kao i da su delili letke kojima su pozivali Srbe da uzmu kosovska dokumenta i izađu na lokalne izbore u severnim opštinama“, naveo je BIRN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari