BIRN: Dodeljivali novac jedni drugima 1Foto: www.mc.rs

Fantomska medijska organizacija puštoši medijske konkurse u Vojvodini, dok u lokalnim komisijama budžetski novac dodeljuju jedni drugima, javlja N1, pozivajući se na istraživanje Balkanske istraživačke regionalne mreže (BIRN).

Prema nalazima BIRN, u gotovo trećini opština u pokrajini predstavnici Asocijacije elektronskih medija Vojvodine (AEMV) u lokalnim komisijama dodeljivali su budžetski novac jedni drugima, kao i televiziji u vlasništvu biznismena iz Šida Aleksandra Vinčića s kojim su poslovno povezani.

Predstavnici Asocijacije bili su članovi u komisijama u 21 od ukupno 42 lokalne samouprave, koje su, zaključno s krajem novembra 2017. godine, raspisale konkurse za sufinansiranje medijskih sadržaja, tvrdi BIRN.

Od toga, ukazuje BIRN, 13 komisija u kojima su sedeli predstavnici AEMV dodelile su 39,1 milion dinara produkcijama u vlasništvu članova Asocijacije, televiziji Aleksandra Vinčića i osobama koje su sa njim povezane.

Kako je istražio BIRN, samo u ovoj godini njihov ukupan prihod na medijskim konkursima bio je 45,4 miliona dinara, a od 2015. do danas oko 127 miliona dinara.

Šema raspodele novca između predstavnika Asocijacije i Vinčićevih firmi, prema nalazima BIRN, datira još od prvih konkursa koji su raspisani na osnovu Zakona o informisanju i medijima iz 2014. godine.

Osobe koje su poslovno povezane s Vinčićem osnivale bi privatne produkcije i prijavljivale bi se na konkurse na kojima o dodeli novca odlučuju njihove kolege iz Asocijacije, navodi BIRN.

Dobijeni novac, često u višemilionskim iznosima, te privatne produkcije neretko bi potrošile za emitovanje materijala na Vinčićevoj televiziji, od koje bi se čak i iznajmljivala oprema za snimanje, dodaje BIRN.

Međutim, činjenica da se nešto zove Asocijacija krilo je pravu prirodu te grupacije – u jednom periodu članove konkursnih komisija predlagalo je zapravo preduzeće Asocijacija elektronskih medija Vojvodine, precizira BIRN i napominje da je to bilo u suprotnosti sa zakonom.

Prema istraživanju BIRN, početkom ove godine to preduzeće je promenilo ime u Delta televizija doo, a vlasnik je postao Aleksandar Vinčić, koji poseduje i Sremsku televiziju iz Šida.

Ta televizija je tokom 2015. godine dobila maksimalno dozvoljeni ukupni iznos od 23 miliona dinara, precizira BIRN i dodaje da se od tada ne pojavljuje na konkursima.

Tokom prošle godine članove konkursnih komisija predlagalo je i Poslovno udruženje Asocijacija elektronskih medija Vojvodine, inače veoma blisko istoimenom preduzeću.

I preduzeće i poslovno udruženje Asocijacija elektronskih medija Vojvodine svojevremeno su delili ne samo fizičku adresu, već i imejl adresu i broj telefona, kao i sajt koji više nije aktivan, navodi BIRN.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari