BIRN: Iz kosovske policije tvrde da su osumnjičeni za uzgoj marihuane povezani sa Milanom Radoičićem 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Kosovska policija otkrila je 11 laboratorija za uzgoj marihuane na severu Kosova u prethodnih godinu i po dana, a policajci koji su rukovodili ovim akcijama tvrde da su osobe koje su uhvaćene u tom nelegalnom poslu, bile povezane sa Milanom Radoičićem, navodi u novom tekstu portal BIRN.

Kako su istakli, u selu Izvori, smeštenom između Leposavića i Zubinog Potoka, uz sam administrativni prelaz sa Srbijom, otkriveno je najveće uzgajalište marihuane na severu Kosova. U ovoj laboratoriji pronađene su hiljade stabljika kanabisa u maju prošle godine.

Ovo je bila najbolje opremljena laboratorija za uzgoj marihuane – imala je najsavremeniju opremu, u koju je spadao veći broj klima i specijalnih filtera koji onemogućavaju da se miris marihuane širi izvan prostora u kom je uzgajana.

„Sve klime, ventilacija, svi filteri… Pronađene su i druge laboratorije na severu, ali nijedna nije imala te specijalne filtere koji sprečavaju da se napolju širi miris kanabisa”, kažu za BIRN u kosovskoj policiji.

Uzgajalište u Izvorima jedno je od ukupno 11 koliko je kosovska policija otkrila u poslednjih godinu i po dana, od kojih je jedno otkriveno pre nego što je na njemu počeo da se uzgaja kanabis. To je za BIRN rekao Veton Eljšani, v.d. direktora policije za sever Kosova.

U dva slučaja podignute su optužnice, a u ostalim je istraga i dalje u toku. Prema rečima Eljšanija, uhapšen je veći broj osoba, većina su Srbi, neki sa Kosova, a u jednom slučaju čak 90 odsto umešanih je iz Srbije. Mnogi od njih su imali već krivična dela počinjena u Srbiji, a mnogi su prilikom akcija kosovske policije pobegli u Srbiju.

Grupe koje su bile angažovane na ovim nelegalnim poslovima nisu bile međusobno povezane, ali su sve, prema rečima Eljšanija, bile pod kontrolom Milana Radoičića, za čiji uticaj kažu da je u znatnoj meri smanjen nakon što je posle događaja u Banjskoj, pobegao u Srbiju.

Istraživanje BIRN-a pokazalo je da je Radoičić povezan sa najmanje tri osobe koje kosovska policija sumnjiči za uzgoj marihuane.

Milan Radoičić nije bio dostupan za komentar na brojevima telefona poznatim redakciji BIRN-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari