Milan Radoičić priznao da je u nedelju bio u Banjskoj: Sproveo sam sve logističke pripreme (VIDEO) 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Punomoćnik Milana Radoičića, advokat Goran Petronijević, potvrdio je u Radoičićevo ime da se on nalazio u nedelju u Banjskoj, na severu Kosova, te da je izvršio sve logističke pripreme za „pružanje otpora sprskog naroda Kurtijevom teroru“.

Radoičić je putem punomoćnika obavestio javnost da je zajedno sa svojim sunarodnicima na severu Kosova 24. septembra došao na sever Kosova u predelu sela Banjska. „Razlog našeg vraćanje je bio da ohrabrimo srpski narod u pružanju otpora teroru Kurtijevog režima, zaštiti našeg naroda koji je tom teroru svakodnevno izvršen i ostvarenje sna o slobodi mog naroda na severu KiM“, naveo je Radoičić u saopštenju.

Radoičić je priznao da je obavio sve logističke pripreme „za odbranu našeg naroda od okupatora“, a da čin nije imao nikakve veze sa ranijim političkim aktivnostima, te da nije obaveštavao nikog iz vlasti Republike Srbije, niti lokalne političke strukture sa severa KiM. Napominje da nije imao nikakvu pomoć od njih, jer je već bilo razlika u dosadašnjih metoda otpora „Kurtijevom teroru“.

„Nakon što je narod u više navrata pružao otpor teroru Kurtijevog režima, zbog povinovanja političkih rzalozima smirivanja situacije smo se u više navrata povlačili bez vidljivog rezultata jer nam je govoreno da ćemo na taj način doprineti deesklaacije,a da će KFOR i međunarodna zajednica preduzeti sve što je neophodno u zaštiti srpskog naroda. MEđutim, ovakvo naše smirivanje situacije druga strana nije shvatila kao dobru volju i stvaranje uslova za pregovore, već kao slabost. Kao rezultat toga su se iz dana u dan su se pojačavale aktivnosti Kurtijevih snaga koje nelegalno okupirale sever Kosova“, nastavio je Radoičić.

Radoičić je u saopštenju rekao i da sve dosadašnje metode otpora nisu dale nikakvo poboljšanje života već pojačanje brutalnosti Kurtijevog režima.

„U takvoj atmosferi sam se odlučio na ovaj čin, jer su Kosov i Metohija moja zemlja, moja kuća, sastavni su deo moje države Republike Srbije i nasilno se od nas otimaju, a srpski narod se proganja sa konačnom namerom da se etnički KiM od Srba potpuno očisti“, naveo je, dodavši da su zato bili primoran na ovaj čin.

Milan Radoičić priznao da je u nedelju bio u Banjskoj: Sproveo sam sve logističke pripreme (VIDEO) 2

Do stradanja pripadnika Kosovske policije je, tvrdi, došlo slučajno, a onda je došlo do „žestokog okršaja“ na obe strane.

„Neka svim abude jasno da nismo nikakvi teroristi, već borci za slobodu našeg naroda“, poručio je.

Rekao je da je spreman da se u vezi sa ovim događajem odazove pozivu nadležnih organa Republike Srbije.

Saopštenje je završio rečenicom „Živela Srbija“.

Preuzeo je odgovornost na sve i naveo da podnosi ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste.

Petronijević, upitan za autentičnost snimka na kome se vidi Milan Radoičić u uniformi kod konaka manastira Banjska, rekao je da o tome ne može da govori, jer snimak do sada nije imao prilike da vidi. Poručio je da Radoičić nije bio ranjen i da mu nije bila ukazana pomoć na VMA.

Rekao je da smatra da nijedan državni organ Republike Srbije ne bi imao potrebe da mu postavlja bilo kakva pitanja.

„Dakle, KiM su sastavni deo Republike Srbije i u smislu odredbi Rezolucije 1244 deo Republike Srbije. Tamo borave naoružane specijalne jedinice Kosovske policije koje tu po Briselskom sporazumu ne mogu da borave. Ako je ko bio nelegalno bio naoružan na severu KiM to su jedinice Kurtijeve policije i po nekakvim saznanjima još neke jedinice koje se mogu smatrati paravojnim formacijama. Lično smatram da na strani Radoičića i ovim ljudi nema nikakve odgovornosti u pravcu preduzimanja ovih aktivnosti, njegovih priprema i čina koji učinio“, rekao je i dodao da će se videti da li će institucije Srbije isto tako reagovati.

Advokat je rekao i da o samim detaljima događaja ne može da govori, ali da po prethodnim informacijama kosovski policajac stradao od eksploziva koji „nije bio namenjem njemu, niti bilo kome drugom“, a ne od metka.

Potez „samoorganizovanja“ Radoičića i grupe Srba okarakterisao je kao „očajnički“ i „iznuđen potez koji je doneo na svoju ruku“.

Rekao je da bi najbolje bilo da se sve rešava mirnim putem, ali da je postojala političke nesuglasice Radoičića i Srpske liste kao i predstavnika vlasti u Beogradu.

„Mislim da nema nikakvih razloga za odbranu“, odgovorio je Petronijević na pitanje na čemu će se zasnivati odbrana Radoičića.

Rekao da nema ovlašćenja niti saznanja da govori o bilo čemu van saopštenja Milana Radoičića.

„Mislim da bi morala i država i međunarodna zajednica, pogotovo KFOR da se aganžuje jer ta sitaucija može da esklaira. Rovita je jako. Nemojte mislite da je Milan Radoičić jedan, mnogo Milana Radoičića ima dole“, poručio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari