BIRODI: Novi saziv Skupštine da se odmah pozabavi zakonitošću rada REM-a 1Narodna skupština Republike Srbije Foto: Bojan Cvejić

Biro za društvena istraživanja – BIRODI saopštio je danas da očekuje od poslanika novog saziva Skupštine Srbije da odmah posle konstituisanja formira anketni odbor koji će se baviti zakonitošću rada Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Biro je naveo da bi taj odbor trebalo da se bavi zakonitošću rada REM u cilju jačanja integriteta tog tela pred ovogodišnju dodele frekvencija elektronskim medijima.

U saopštenju se dodaje da su nalazi monitoringa medija koje je BIRODI sproveo posmatrajući dnevnike na televizijama sa nacionalnim pokrivanjem i N1 i dnevnu štampu (Politika, Danas, Večernje Novosti, Informer, Danas, Nova) od 15. februara do 24. marta identični sa nalazima monitoringa medija koje je ODIHR posmatračka misija realizovala za potrebe ocene stanja medija tokom izborne kampanje.

BIRODI je svoj monitoring sproveo u skladu sa međunarodno uporedivom metodologijom, koju je izradila slovačka organizacija MEMO 98 i koju primenjuje u svojim posmatračkim misijama širom sveta.

Dodaje se da će BIRODI i MEMO 98 svoje nalaze o monitoringu televizija, dnevnih novina, ali i socijalnih mreža poredeći sa stanjem 2012. godinom i sa stanjem u državama gde je MEMO 98 sprovodio izborne monitoringe medija izneti na panalu o čijem održavanju će javnost biti blagovoremeno obaveštena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.