Birodi podneo prijavu Savetu REM-a zbog teksta Olivere Zekić u listu Informer 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Biro za društvena istraživanja (Birodi) podneo je danas prijavu Savetu Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u kojem je zatražio da se izjasni o autorskom tekstu predsednice tog saveta Olivere Zekić u listu Informer.

Kako se navodi u saopštenju te organizacije, Zekić je direktora Birodija Zorana Gavrilovića u tekstu „okarakterisala osobom koja ima deluzije“, čime je, kako su ocenili, prekršila članove 1 i 2 Kodeska članova Saveta REM-a.

„Nazivanje deluzijom nalaze Birodi monitoringa izveštavanja pružalaca medijskih usluga, čiji rezultati se poklapaju da nalazima ODHIR-a, Privrednog nadzornog tela kao i organizacija koje monitorišu medije u Srbiji, predstavlja čin etiketiranja od članice Saveta REM-a, koja nema stručno znanje za oblast psihijatrije“, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, zbog toga Savet-a REM-a ima obavezu da sankcioniše svako ponašanje koje je suprotno Kodeksu tog tela i pokaže da je „bilo kakvo etiketiranje bilo koga i od bilo koga neprihvatljivo“.

„Izostanak sankcionisanja govora člana/članice Saveta REM-a, u kojem umesto stručne i argumentovane rasprave na temu rada REM-a su prisutne etikete, predstavlja saučesništvo u stvaranju ambijenta u kojem će neka osoba pomisliti da je prihvatljivo crtanje kukastog krst na zgradi potpredsednika REM-a“, dodaje se u saopštenju.

Istakli su da će Birodi nastaviti sa praksom izrade analiza, koje se zasnivanju na međunarodno uporedivoj metodologiji, kao jedini osnov argumentovane i stručne rasprave o stanju medija i medijske regulacije u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari