BIRODI: REM ponovo nije dostavio podatke o nadzoru nad izveštavanjem emitera 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je danas da im Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ponovo nije dostavilo bazu monitoringa izveštavanja emitera, uz objašnjenje da se ti podaci prikupljaju i obradjuju putem namenskog programa, za koji je potrebno pravo korišćenja.

BIRODI navodi da su tražili bazu podataka u mašinski čitljivom formatu, a ne pristup programu kojim se vrši monitoring, kako je REM obrazložio u svom odgovoru Povereniku za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

REM već četiri godine tvrdi da ne može da nam da aplikaciju iako to nikada nismo tražili… Sve vreme tražimo ono što svaka aplikacija ima i što je plod rada institucije… Argument da aplikacija nema mogućnost ‘izvoza’ podataka u mašinski čitljiv format je samo izgovor za uskraćivanje prava koja su gantovana Ustavom Srbije i zakonom“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je zabrinjavajuće što je REM svoju obavezu prema Povereniku izvršio sa zakašnjenjem od 40 dana, „tek nakon što su predstavnici nevladine organizacije zapretili štrajkom glađu, uz obraćanje Delegaciji EU u Srbiji, Predsedništvu Srbije i novinarskim udruženjima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari