Za generalnog sekretara novoosnovanog Saveta za regionalnu saradnju juče je izabran državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija Hidajet Biščević, a sedište Saveta biće u Sarajevu. Taj izbor formalno će biti potvrđen na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Za generalnog sekretara novoosnovanog Saveta za regionalnu saradnju juče je izabran državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija Hidajet Biščević, a sedište Saveta biće u Sarajevu. Taj izbor formalno će biti potvrđen na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP). Savet za regionalnu saradnju bi trebalo da do sredine 2008. nasledi Pakt stabilnosti za jugoistočnu Evropu.
Na otvorenom zasedanju Regionalnog stola Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, specijalni koordinator Pakta Erhard Busek je rekao da su zemlje članice Pakta konsenzusom izabrale sekretara i sedište i to, kako je rekao, vrlo lako, što je po njemu dokaz uspešnosti ovoga foruma.

Ren: Srbija je u dva dana otišla 20 godina unazad

Zagreb – Komesar Evropske unije za proširenje Oli Ren izjavio je juče u Zagrebu da je izborom Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine, Srbija „u dva dana otišla 20 godina unazad“. Ren je nakon sastanka sa predsednicom Hrvatske narodne stranke Vesnom Pusić, izjavio da veruje srpskom predsedniku Borisu Tadiću, premijeru Vojislavu Koštunici i demokratskim snagama da će uspeti da se okrenu od nacionalističke prošlosti i usmeriti se prema evropskoj budućnosti. Vesna Pusić je ujedno i potpredsednica Evropske liberalno-demokratske i reformske stranke, čiji je član i Ren.

Govoreći o Hrvatskoj i EU Ren je rekao da se nada da će Hrvatska, ako uspe da sprovede sve potrebne reforme koje od nje zahtevaju pregovori s EU-om, do kraja ove decenije postati članica Unije.

– Ključ nije u Briselu, nego u reformama ovde. Reforma pravosuđa je važna jer je to temelj funkcionisanja celog društva, temelj slobode građana, ekonomskog rasta, stvaranja povoljnih uslova za rad građana i firmi – kazao je Ren.

Preporuka Regionalnog stola formalno je potvrđena na ministarskom sastanku SEECP, a potom će je još jednom potvrditi i na današnjem sastanku šefova država i vlada SEECP, takođe u Zagrebu.
Busek je podsetio da je Pakt stabilnosti za jugoistočnu Evropu osnovan 1999. kad su odnosi među mnogim zemljama regiona bili lošiji nego danas, i ocenio da je u poređenju s tim vremenom, ostvaren impresivan razvoj u relativno kratkom roku. Regionalni sto je najviši političko-upravni forum Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu. Sastaje se dva puta godišnje, a na jučerašnjem sastanku učestvuje više od 2.000 predstavnika deset zemalja članica Pakta, kao i predstavnici Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari