Biserko: Ratko Mladić i genocid su neodbranjivi 1Foto:Medija centar

Da li srpski zvaničnici svojim porukama i delima zaista poštuju tuđe žrtve, za razliku od drugih, kako je to rekao predsednik Srbije.

Odnosno da li je premijerka u pravu kada kaže da je Haški tribunal doprineo samo daljem zaoštravanju odnosa u regionu, pitanja su u vezi sa političkim odjecima u Srbiji na doživotnu robiju koju je Tribunal presudio bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

S druge strane, politički odjeci u Bosni i Hercegovini imaju dva smera – jedan koji dolazi od predstavnika Bošnjaka, i drugi koji dolazi od zvaničnika iz entiteta RS. Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH iz redova Bošnjaka, ističe da ova, po njegovom sudu, pravična presuda nije upućena srpskom narodu već pojedincima koji su počinili genocid i druge ratne zločine, naznačujući da nijedan narod ne bi smeo Mladića zvati herojem. Iz RS, međutim, stižu poruke o tome da je za Mladića, kako je rekao Milorad Dodik, rezervisano mesto heroja.

Imajući u vidu ranija iskustva u Srbiji u kojima je tema genocida izbijala u prvi plan odnosa Srbije i BiH, i drugim povodima nezavisno od haških presuda, i kada su zakazivane vanredne konferencije za novinare, a gotovo svi zvaničnici koristili svaku priliku da negiraju i relativizuju taj masakr, reakcije na presudu Ratku Mladiću, iako sadržajno nepromenjena, čini se da je po intezitetu i trajanju oslabila. Ni poseta tri člana Predsedništva BiH, 6. i 7. decembra, nije dovedena u pitanje, iako je izricanju presude i reakcijama u Srbiji prethodilo neprimereno ponašanje Beograda i bezrazložno dizanje tenzija zbog izjave Bakira Izetbegovića o Kosovu.
Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, kaže da je slična atmosfera bila i prilikom izricanja presude Radovanu Karadžiću.

– Vlast u Srbiji je slično reagovala i na presudu Radovanu Karadžiću i na presudu Ratku Mladiću. A, poseta Bakira Izetbegovića spada u uobičajne, tako da nije čudno što nije odložena ili otkazana – ističe Sonja Biserko za Danas.

Ona napominje da su Ratko Mladić i genocid u Srebrenici neodbranjivi i da to jeste razlog atmosfere u kojoj se čini da srpski zvaničnici reaguju drugačije i slabije u odnosu na neko prošlo vreme. Međutim, zvanična analiza presude, ocenjuje sagovornica Danasa, tek sledi, i to, kako napominje, iz pravnih krugova.

– Ova optužnica i presuda je zaokružila rat u Bosni i Hercegovini, i ne ostavlja nikakve dileme o kakvom ratu i zločinima je reč. Otuda okretanje budućnosti bez osvrta na sadržaj presude ratku Mladiću. Sledi, dakle, „profesionalno“ igranje suda i njegove negacije – zaključuje Sonja Biserko za Danas.

Novinar Dejan Anastasijević ocenio je za N1 da je komentar premijerke Ane Brnabić na presudu Mladiću o tome da Hag nije doprineo pomirenju u regionu, “cinična i diletanstka”. „Nije zadatak Haškog tribunala da dovede do pomirenja, već da dovede do utvrđivanja sudske istine da bi onda politički i drugi faktori radili na pomirenju. Ako ste politicar i žalite se na tribunal da nije doveo do pomirenja… to što je rekla je cinično i diletanski“, rekao je Anastasijević. On je dodao da je reakcija predsednika Srbije Aleksandra Vučića na presudu Mladiću „niz fraza koje ništa ne znače“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari