Biti stranac

Jedna zemlja se raspala, još uvek čujem kako je pucala po šavovima, moje najbolje godine pojeli su skakavci. Hrabrio sam sebe, tešio, da će možda ipak ostati jedan grad: Novi Sad. Ali morao sam uvideti da ovaj grad nije samo izgubio svoj građanski karakter, već je lišen čak i uspomena na građanske tradicije začete na razmeđu stoleća

Ostavite komentar


  1. U principu mozemo da se opredelimo za dve varijante. Ili smo Evropljani bez obzira u kojoj drzavi zivimo ili smo pak veciti Madari ili Srbi. Ova druga varijanta krije u sebi opasnost smestanja jednog naroda u jednu drzavu sto je potpuno pogresno poceto cepanjem Jugoslavije tj. otvaranjem pandorine kutije. E sada, kad se to vec nepovratno desilo i kad niko nece da preuzme odgovornost bar iz EU ako ne iz SAD, onda ne treba da se cudimo da nastaju animoziteti izmedu novostvorenih drzavica koje jedva sastavljaju kraj s krajem jer jednostavno nemaju prag stanovnistva koji obezbeduje egzistenciju ne samo ekonomsku nego i kulturolosku! Ko jos primecuje iz jedne Kine razliku izmedu dijalekata (ne jezika) srpskog i hrvatskog od samo dokazanih 5 %? Ergo, Vegel nam i sam priznaje da je u celom tom zamesateljstvu ipak nasao mir, ni u njegovoj Budimpesti (?) ni u nasoj Subotici a kamo li Beogradu, u nemackom Berlinu sto samo potvrduje tezu Evropljanina a ne sitnosopstvenickog (naravno u mentalnom smislu) srpskog Madara! I to je dobro jer dokazuje bolju varijantu koja ne odgovara nacionalistima!

Ostavite komentar


Društvo

Godišnjica smrti Gavrila Principa obeležena u Češkoj 4

Godišnjica smrti Gavrila Principa obeležena u Češkoj

Na današnji dan pre 106 godina, Gavrilo Princip je preminuo u zloglasnom češkom zatvoru Terezin. Delegacija Vlade, koja je u dvodnevnoj poseti Češkoj, položila je vence na Olšenskom groblju u Pragu i ispred ćelije u kojoj je tamnovao i stradao.

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.