Bivša direktorka Etnografskog muzeja osuđena zbog zloupotrebe položaja 1Foto: Dejana Majstorović

Posebno odeljenje Višeg suda za organizovani kriminal danas je nepravosnažno osudilo bivšu v. d. direktorku Etnografskog muzeja Mirjanu Menković zbog zloupotrebe službenog položaja na kaznu zatvora od godinu i po dana, a vlasnicu omladinske zadruge „Gaudeamus“ Ranku Dedović na kaznu od pet meseci kućnog zatvora bez elektronskog nadzora.

Mirjani Menković zabranjeno je i obavljanja funkcije u državnim organima u trajanju od tri godine za imenovanja ili postavljenja, računajući od pravnosnažnosti presude, s tim da se vreme provedeno u zatvoru ne uračunava u vreme trajanja izrečene mere.

Menković se obavezuje da na ime imovinsko-pravnog zahteva plati oštećenom Etnografskom muzeju u Beogradu – Ustanovi kulture od nacionalnog značaja iznos od 7.787.101 dinara, a okrivljena Ranka Dedović da na ime imovinskopravnog zahteva plati oštećenom Etnografskom muzeju u Beogradu – Ustanovi kulture od nacionalnog značaja, iznos od 284.341,41 dinara.

Njih dve bi, na ime imovinskopravnog zahteva, solidarno trebalo da plate oštećenom Etnografskom muzeju u Beogradu – Ustanovi kulture od nacionalnog značaja novčani iznos od 607.939,76 dinara, a sve u roku od 60 dana od dana pravnosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Etnografski muzej, koga zastupa Državno pravobranilaštvo, upućen je da preostali deo imovinskopravnog zahteva – od dosuđenog pa do traženog iznosa, ostvari u parnici.

Protiv ove presude stranke u krivičnom postupku mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Mirjana Menković, bivša v. d. direktorka Etnografskog muzeja i Ranka Dedović, vlasnica omladinske zadruge „Gaudeamus“, optužene su da su oštetile muzej za više miliona dinara, a na suđenju su
rekle kako delimično priznaju da su počinile krivična dela za koja se terete, podsećaju mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari