Na Ramskoj tvrđavi kod Velikog Gradišta postavljena je spoljašnja rasveta, čime je započeo projekat obnove ovog srednjovekovnog utvrđenja, koje su podigli Turci u 15. veku, za vreme vladavine sultana Bajazita Drugog.

Za ove radove turska agencija «Tika» obezbedila je dva miliona dinara, kao što je i dogovoreno prilikom nedavne posete ambasadora Turske u Beogradu, Mehmeta Kemala Bazaja. «Postavili smo prvi prsten rasvete, oko same tvrđave, dok će se unutrašnji deo osvetliti po završetku rekonstrukcije», kaže Slađan Marković, zamenik predsednika opštine Veliko Gradište. On navodi da će za samu rekonstrukciju biti potrebno oko milion evra, koje će u potpunosti obezbediti Republika Turska.

«Sa Kancelarijom za održivi razvoj nerazvijenih opštine potpisali smo ugovor za tri miliona dinara, koji će se uložiti u izradu glavnog projekta. Za arheološke radove potrebno je četiri miliona dinara, od čega su polovinu već obezbedila ministarstva kulture ifinansija», kaže Marković. On je dodao da će se obnoviti i tursko kupatilo i karavan.saraj, koji se nalazi u podnožju tvrđave. «Karavan-saraj nalazi se na privatnom placu od 17,5 ari, koji je u vlasništvu jednog gastarbajtera. Pošto će on doći za Uskrs, pokušaćemo da od njega otkupimo ovo zemljište ili ga zamenimo nekom parcelom pored Dunava», kaže Marković.

Rekonstrukcijom Ramske tvrđave neće se samo sačuvati ova vredna građevina, već će se i povećati broj turističkih poseta. «Ovih dana očekujemo posetu gostiju iz Rumunije, koje dovodi jedna temišvarska turistička agencija. Oni će obići i antički lokalitet Viminacijum kod Kostolca, okolne manastire i Đerdap. Njihova poseta deo je pilot-projekta, u okviru koga će i naši turisti uzvratiti posetu Rumuniji», kaže Živorad Sekulić, član radne grupe za rekonstrukciju Ramske tvrđave i glavni inicijator tog poduhvata. On je sa svojom NVO «Ramska tvrđava», pre više od godinu dana, opštini podneo zahtev i eleborat obnove, koji se sada realizuje.

«UključenjemTurske i naših ministarstava, krenuo je da se realizuje ovaj projekat od izuzetnog značaja za našu opštinu, za sam Ram i za ceo Braničevski okrug. Naravno, od toga ne bi bilo ništa, da nisam dobio podršku od meštana Rama i opštine Veliko Gradište», kaže Sekulić. Prema idejnom projektu, koji su izradili stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, radovi će obuhvatiti obnovu bedema i pet kula, kao i objekte van tvrđave, tursko kupatilo «amam» i stari karavan-saraj. Uporedo sa radovima na rekonstrukciji srednjovekovnog utvrđenja, odvijaće se i arheološka iskopavanja, koja će se sprovoditi u tri faze.

Kule

Ramska tvrđava jedna je od sedam srednjovekovnih utvrđenja podignutih na obalama Dunava u njegovom toku kroz Srbiju. Sazidana je u obliku nepravilnog petougla i prostire se na površini od oko 850 kvadrata.

Cena

Kompletna obnova Ramske tvrđave koštaće 1,5 milion evra. Od toga, Turska obezbeđuje milion evra, za restauraciju i konzervaciju, a Srbija ostatak, za projekte i arheološke radove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari