Bivšem pripadniku Službe bezbednosti Ukrajine, uhapšenom na graničnom prelazu Preševo, jednomesečni pritvor u Srbiji 1Granični prelaz Preševo, Foto: Vranje News

Više javno tužilaštvo (VJT) u Nišu potvrdilo je da se ukrajinski državljanin A. N. nalazi u jednomesečnom pritvoru u Srbiji koji mu je određen 9. juna.

Kako piše Radio Slobodna Evropa (RSE), reč je o nekadašnjem visokom zvaničniku Službe bezbednosti Ukrajine koji je 7. juna uhapšen na graničnom prelazu Preševo „zbog sumnje na pranje novca“.

Sa njim je u pritvoru i državljanin nemačke A. A, a protiv njih je VJT u Nišu pokrenulo istragu „zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca, kao saizvršioci“, saopšteno je za RSE iz VJT.

Policija je ranije saopštila da je tokom pregleda njihovog automobila na graničnom prelazu između Srbije i Severne Makedonije pronašla „više od 600.000 evra i oko 125.000 dolara u gotovini, kao i drago kamenje, čija je vrednost procenjena na oko 6.500 evra“.

Terete se da su novac i drago kamenje, „za koje se sumnja da potiču iz kriminalnih delatnosti, nameravali da prenesu preko graničnog prelaza i iznesu iz Srbije“, saopštila je policija 8. juna.

Advokat ukrajinskog državljanina A. N. Viktor Gostiljac izjavio je za RSE da je njegov klijent u policiji negirao krivicu.

A. N. je Ukrajinu, prema saznanjima ukrajinskog servisa RSE, napustio „nekoliko sati uoči ruske invazije 24. februara“, a u svojoj zemlji je pod istragom zbog „veleizdaje“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 14. juna za RSE potvrdio hapšenje A. N. u Srbiji, ali nije otkrio više detalja o tome da li će on biti isporučen Ukrajini.

Ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač izjavio je da se ovaj ukrajinski državljanin nije obraćao ambasadi za pomoć.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari