Ukrajina i Srbija sarađuju oko uhapšenog ukrajinskog bezbednjaka: Vlast ćuti o eventualnom zahtevu za izručenje 1Foto: Printscreen/Youtube

Pravosudni organi Srbije i Ukrajine sarađuju u vezi sa istragom koju Više javno tužilaštvo u Nišu vodi protiv Andrija Naumova koji se sumnjiči za krivično delo pranja novca, potvrđeno je u niškom VJT za Danas.

Naumov je bivši visoko pozicionirani ukrajinski obaveštajac, koji se u Srbiji sumnjiči za krivično delo pranje novca, dok se u Ukrajini protiv njega vodi pretkrivični postupak zbog sumnje u veleizdaju.

”Protiv Andrija Naumova doneta je naredba o sprovođenju istrage, on je saslušan, a trenutno se čeka odgovor po zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima koja je upućena nadležnom pravosudnom organu Ukrajine. U međuvremenu se preduzimaju i druge istražne radnje, a što se tiče odluke da li će protiv njega biti podignuta optužnica, u ovoj fazi istrage o tome ne možemo da se izjasnimo. Izvesno je da je Naumovu rešenjem Višeg suda u Nišu, Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, produžen pritvor do 2. septembra ove godine”, rečeno je za Danas u upravi VJT u Nišu.

Ukrajina i Srbija sarađuju oko uhapšenog ukrajinskog bezbednjaka: Vlast ćuti o eventualnom zahtevu za izručenje 2
Foto: Sajt Višeg suda Niš

Ministarstva inostranih i unutrašnjih poslova do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorila na naša pitanja da li je Ukrajina zatražila izručenje Naumova ili preduzela bilo koju pravnu radnju u tom pravcu.

Prema nezvaničnim informacijama, Srbiji nije stigao takav zahtev, koji bi, ukoliko bi do njega došlo, morao da se realizuje po Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima (2009), te Sporazumu o međunarodnoj saradnji u krivičnim stvarima između Ukrajine i Srbije.

Naši izvori su dodali da će “biti teško da se dokaže da postoji krivično delo pranja novca, pošto je po svoj prilici u pitanju carinski prekršaj”.

Naumov je 7. juna ove godine uhapšen na graničnom prelazu iz Srbije ka Severnoj Makedoniji, zajedno sa nemačkim državljaninom Aleksandrom Akstom, pod sumnjom da su pokušali da preko granice prenesu više od 600.000 evra i oko 125.000 dolara u gotovini, kao i drago kamenje, čija je vrednost procenjena na oko 6.500 evra.

Policija je navela da su novac i dijamante našli prilikom pregleda automobila i da se „sumnja da potiču iz kriminalnih delatnosti“.

Javnost je saznala da je Naumov bivši general ukrajinske Službe bezbednosti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, već 14. juna.

On je na konferenciji za novinare kazao da „ima informacije“ o Naumovu i ovom slučaju, bez otkrivanja više detalja.

Prema pisanju Radija Slobodna Evropa, Generalno tužilaštvo Ukrajine je protiv Naumova 13. marta ove godine pokrenulo pretkrivičnu istragu zbog sumnje u veleizdaju, nakon što je on 23. februara napustio zemlju, dan pre nego što je ruski predsednik Vladimir Putin krenuo u invaziju.

Ukrajinsko tužilaštvo je u odgovoru RSE  navelo da je Naumov, dok je bio na funkciji šefa državnog preduzeća koje obezbeđuje rad zone isključenja nuklearne elektrane Černobilj, a kasnije i na rukovodećoj poziciji Službe bezbednosti Ukrajine, „prikupljao informacije o radu bezbednosnog sistema… i druge informacije poverljive prirode“.

Ukrajinski Krivični zakonik za veleizdaju propisuje kaznu zatvora od 12 do 15 godina, sa ili bez oduzimanja imovine.

“Po postojećoj praksi, ako se protiv nekog u njegovoj matičnoj zemlji vodi postupak za teže krivično delo, kao što je recimo veleizdaja, a u nekoj drugoj zemlji postupak za lakše delo, kao što je recimo carinski prekršaj, obično se pregovara o njegovom izručenju u matičnu zemlju, jer prioritet ima teže delo. Dakle, pravno je logično da se pregovara o njegovom izručenju matičnoj zemlji”, rekao je za Danas general Momir Stojanović, bivši direktor Vojnobezbednosne agencije Srbije.

Ukrajina i Srbija sarađuju oko uhapšenog ukrajinskog bezbednjaka: Vlast ćuti o eventualnom zahtevu za izručenje 3
FoNet-Ognjen-Stevanovic

Stojanović je kazao da Ukrajina danas sumnjiči za veleizadaju “sve ljude na funkciji” koji su je napustili pred ili u vreme sukoba sa Rusijom, i nisu branili zemlju, tako da Naumov nije “specijalan slučaj”.

Naravno, trebalo bi proveriti da li je on pre rata i odlaska iz Ukrajine bio aktivan ili smenjen, te kakva je u tom trenutku bila njegova uloga, kazao je.

Prema pisanju medija, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je smenio Naumova 31. marta, odnosno nakon što je on otišao iz zemlje.

“Ono što je neobično jeste da smo mi kao država obelodanili hapšenje jednog visokorangiranog pripadnika obaveštajnih službi strane zemlje. Takva hapšenja se po pravilu ne publikuju, već se procenjuje šta bi bilo najbolje za zemlju, u ovom slučaju Srbiju, i to rešava diplomatskim kanalima”, rekao je Stojanović.

Bezbednjak u društvu sa osumnjičenim švercerom

Aleksander Akst, koji je 7. juna uhapšen zajedno sa Naumovim, kao saučesnik, takođe je pod istragom Višeg javnog tužilaštva u Nišu i od hapšenja se nalazi u pritvoru. Akst je, inače, od jula prošle godine na listi krijumčara koju je formirao Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine. Prema pisanju ukrajinskih istraživačkih medija, Akst je robu, koju je činila i vredna elektronska oprema ili firmirana garderoba, navodno švercovao preko kompanije u svom vlasništvu koja se bavila prevozom paketa i pošiljki.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari