Bivši biskup Rimokatoličke crkve, borac za stvar siromašnih i lider Patriotske alijanse za promene, druge po veličini partije u zemlji, Fernando Lugo uspeo je da okonča 62-godišnju dominaciju na vlasti partije Kolorado, stranke koja je najduže u svetu bila neprekidno na kormilu države.

Bivši biskup Rimokatoličke crkve, borac za stvar siromašnih i lider Patriotske alijanse za promene, druge po veličini partije u zemlji, Fernando Lugo uspeo je da okonča 62-godišnju dominaciju na vlasti partije Kolorado, stranke koja je najduže u svetu bila neprekidno na kormilu države. Bivši biskup koji je pre dve godine podneo ostavku na svoju crkvenu funkciju biće prvi predsednik Paragvaja od 1964. koji nije iz redova partije Kolorado. „Danas pišemo novo poglavlje u našoj nacionalnoj, političkoj istoriji“, rekao je Lugo u pobedničkom govoru, nakon što je njegova politička rivalka Blanka Ovelar de Duarte priznala poraz. Od 92 odsto prebrojanih glasačkih listića, Lugo (56) je osvojio 41 nasuprot Duarti (50) za koju je glasalo 31 odsto birača. Inače, kandidat vladajuće partije gospođa Duarte je bivša ministarka za obrazovanje, i prva žena kandidat za predsednika u ovoj zemlji.
Čak ni komunistička dinastija u Severnoj Koreji nema toliko dug staž vladanja kao što je slučaj s paragvajskom partijom Kolorado, poznatom još pod nazivom Nacionalna republikanska asocijacija. U Meksiku je Institucionalna revolucionarna partija držala vlast u svojim rukama 71 godinu, sve do 2000. kada je pobedom Visentea Foksa prekinut lanac pobeda.
Ovo je poslednji u nizu izbornih pobeda levičara i centrista u Južnoj Americi. Mark Vajzbrot, iz vašingtonskog Centra za ekonomska i politička istraživanja izjavio je da je pobeda Luga znak „dubokih i nepovratnih promena koje su uhvatile zamaha u Latinskoj Americi“. Iako tvrdi da nije levičar niti desničar i distancira se od radikalnih lidera regiona, Lugo ipak ima socijalističke tendencije nalik latinoameričkim liderima izabranim u protekloj decenija, među kojima su Bolivijac Evo Morales i lider Venecuele Ugo Čaves. Prepoznatljivog imidža, seda brada i sandale na nogama, Lugo je obećao reformu poljoprivrednog sektora i preraspodelu bogastva na siromašne građane.
Još dok su glasovi prebrojavani, bučne ulične proslave prekinule su mir u centru Asunsiona, blizu zgrade vlade. Ushićeni građani palili su vatromete, mahali paragvajskim zastavama, a uz zvuke bubnjeva povela se igra do duboko u noć. Građani su uzvikivali slogane Lugove kampanje „Lugo je srce“.
Paragvajci su u nedelju četvrti put izašli na birališta od kada je bivši diktator Alfredo Stresner svrgnut 1989, posle 35 godina provedenih na vlasti. Uprkos velikoj zabrinutosti da će izbori biti pokradeni, velika grupa međunarodnih posmatrača saopštila je da su iznenađeni kako je glasanje proteklo u miru i poštovanju.
Još nije poznato da li će se Lugo suočiti s problemima povodom svoje crkvene prošlosti. Ustav Paragvaja zabranjuje crkvenim zvaničnicima bilo koje političko imenovanje. Iako je podneo ostavku na crkvenu funkciju u decembru 2006, Vatikan nije prihvatio njegovu ostavku, već ga samo posmatra kao čoveka koji je trenutno suspendovan s crkvenih dužnosti.
Lugo će se, sasvim sigurno, suočiti s velikim izazovima: 43 odsto od 6.5 miliona građana žive u siromaštvu, nepismenost je velika, 300.000 farmera vape za pomoći dok je zbog korupcije zemlja na lošem glasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari