Bivši ministar o poplavama: Besomučna gradnja, nebriga o obaloutvrdama i bujičnim potocima 1ilustracija Arhiva Foto: MUP

Bivši ministar za urbanizam i građevinu Dragoslav Šumarac ocenio je danas da su besomučna gradnja, investitorski urbanizam, nebriga o obaloutvrdama i bujičnim potocima i tretiranje potoka i reka kao deponija, razlozi zašto Srbiju ponovo pogađaju teške poplave.

Šumarac, koji je ministar bio od 2001. do 2004. godine, je za televiziju N1 rekao da aktuelna vlast za trenutno stanje teško može da okrivi bivšu vlast, jer su na čelu države više od decenije.

„Moram da kažem, najveći krivac je bivša ministarka Zorana Mihajlović, koja je bila na toj poziciji od 2014. do 2020. godine“, kazao je Šumarac.

Podsetio je da je nakon poplava 2014. godine formirana Kancelarija za odbranu od poplava, pa je „marketinškim potezima“ prevedena u Kancelariju za javna ulaganja, da bi na kraju bilo formirano istoimeno ministarstvo.

„Vidimo da budžet nije nedostajao, ali jesu stručnjaci, koji bi pre svega vodili računa o pomenutim problemima – da se gradi planski, ne samo kvadrati i kilometri autoputa, već da se obnavljaju mostovi, putevi nižeg reda, pa čak i seoski. Sve to je u poslednjih desetak godina sve bilo zapostavljeno“, kazao je on.

Šumarac, koji je i član Socijaldemokratske stranke, dodao je da je teško reći koliko je objekata u problematičnom stanju, poput mosta koji se srušio u Mrčajevcima.

„Pre godinu dana srušen je viseći most u Čačku, a baš kao i ovaj u Mrčajevcima, bio je u nadležnosti lokalne samouprave, grada Čačka. Očigledno su inspektori zakazali. Trebalo bi da i oni koji rade na Moravskom koridoru vode računa o teškim kamionima koji tim lokalnim putevima prevoze materijal za njegovu izgradnju“, rekao je Šumarac.

Prema njegovim rečima, umesto da bude uloženo u obnovu tog mosta, sada će morati da bude uloženo mnogo više u izgradnju novog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari