Bivši ministar Šarčević izabran za poverenika za obrazovanje beogradskog odbora SNS 1Foto: SNS Beograd/Instagram

Bivši ministar prosvete Mladen Šarčević izabran je za poverenika Saveta za obrazovanje, nauku i tehnologiju, koji je formirao beogradski odbor Srpske napredne stranke, objavljeno je na Instagram stranici SNS Beograd.

Na pitanje čime će se baviti na ovoj poziciji, Šarčević za Danas kaže da će pomagati obrazovnim ustanovama na više načina i da ima i neke nove ideje, ali više detalja u ovom trenutku nije želeo da otkriva.

On će i dalje ostati specijalni savetnik za obrazovanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, a na toj poziciji nalazi se otkako je završio ministarski mandat.

Šarčević je u Vladu ušao kao nestranačka ličnost, a mediji su nedavno pisali da bi mogao da se vrati na mesto ministra prosvete, što je on za Danas demantovao.

Podsetimo i da je po izboru Branka Ružića za ministra prosvete u prethodnom mandatu, u novembru 2020. godine formiran Savet za strateška pitanja i reforme u oblasti obrazovanja, vaspitanja i nauke, kojim je predsedavala premijerka Ana Brnabić.

Za kopredsednike Saveta su izabrani resorni ministar Branko Ružić i Mladen Šarčević, specijalni savetnik predsednika Republike i premijerke za reformu obrazovanja i nauke, a za članove Ana Langović i Dušan Kićović, tadašnji Šarčevićevi bliski saradnici, kao i profesor Fakulteta političkih nauka Milan Jovanović i Ružićev posebni savetnik Zoran Kostić.

Prioritetni zadaci tog tela trebalo je da budu priprema Strategije razvoja obrazovanja, vaspitanja i nauke do 2030. godine, razvoj infrastrukturnih objekata, odnosno izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih vrtića, izgradnja stanova za mlade naučnike u Nišu, izgradnja umetničkih fakulteta, uvođenje visokoškolskog dualnog obrazovanja.

Međutim, ovaj Savet nikada nije funkcionisao, a nezvanično se pričalo da je Ružić zabranio zaposlenima iz Ministarstva da dolaze na sednice.

I izvori Danasa ranije su potvrdili da su svi planovi i aktivnosti kojima je Šarčević rukovodio zaustavljeni i da do sadašnje bivšeg i tadašnjeg, ali i danas aktuelnog ministra prosvete nikada nije došlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari