kobrefoto Antonio Ahel ATAImages

Najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će 15. februara izdati naredbu da se raspiše konkurs za prijem u specijalne jedinice do 5.000 mladih ljudi, staviće pred veliki izazov Vojnobezbednosnu agenciju (VBA), koja je dužna da obavi proveru za svakog od prijavljenih kandidata, što je poprilično zahtevan posao, tvrde za FoNet bivši oficiriri.

Oni su skeptični da VBA, sa svojim kapacitetima, može da uradi kvalitetne provere, jer je to proces koji traje najmanje mesec dana, i ne zavisi samo od njih, nego i od Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno informativne agencije, kao i sudova.

Pogotovo ako se prijavi više kandidata za jedno mesto. Kada se tome dodaju selektivna i ostala obuka onih koji su primljeni, malo je verovatna najava ministra odbrane Miloša Vučevića da će do kraja godine Vojska Srbije imati 5.000 specijalaca.

Nekadašnji direktor VBS, general u penziji Momir Stojanović izjavio je FoNetu da se popuna specijalnih jedinica uvek obavljala od najboljih vojnika, podoficira i oficira iz postojećeg sastava Vojske koji izraze želju i prođu bezbednosnu proveru.

Radi se o vojnicima prve kategorije koji su položili psihofizičko testiranje, istakao je on i napomenuo da pripadnici specijalnih jedinica nikada nisu primani konkursom iz građanstva, što je sada najavljeno.

Za vojnike 72. Specijalne i 63. Padobranske brigade, Vojne policije, bataljona posebne namene „Kobre“ Gardijske brigade radi se bezbednosna provera.

Ako se kako je sada zamišljeno tih 3.500 novih specijalaca prime konkursom iz građanstva, to će biti partijski kadrovi sumnjive bezbednosni podobnosti i neadekvatne psihofizičke sposobnosti što neće povećati borbenu sposobnost specijalnih jedinica, upozorio je Stojanović.

Prema njegovom predviđanju, bezbednosnu proveru za tako veliki broj novih specijalaca nemoguće je završiti ni za dve godine.

Kako je objasnio, provera na terenu podrazumeva proveru za članove uže porodice, veza sa bezbednosno interesantnim licima, stranim državljanima i institucijama, članstva u medjunarodnim i nevladinim organizacijama, ugleda i autoriteta u sredini, sklonosti i poroka.

Provera kroz evidenciju podrazumeva da li je lice osuđivano i kažnjavano i za koja dela, da li se vodi krivični postupak i da li je u evidenciji MUP i zbog čega ( droga, prekršaji, tuče, kriminal, razbojništvo i slično, precizirao je Stojanović.

On smatra da su se „Кobre“, iako specijalna antiteroristička jedinica vojne policije, pretvorene u jedinicu za obezbedjenje „svega i svačega“ i da odavno nemaju veze sa antiterorističkim dejstvima.

Stojanović je podsetio da je bivši ministar odbrane Aleksandar Vulin pre nekoliko godina iz sastava 72. Specijalne brigade izdvojio 63. padobranski bataljon i formirao ponovo 63. Padobransku brigadu, iako se i tada znalo da se ne može popuniti ni jednu specijalnu brigadu.

„Sada su priznali da u obe brigade imamo ukupno 1.500 specijalaca, što nije dovoljno ni za jednu brigadu koja broji 2.500 vojnika“, tvrdi Stojanović.

Potpukovnik u penziji Goran Arsenić, nekadašnji oficir 72. Specijalne brigade, misli da se opšta i posebna provera, zbog loših zakona o vojsci i VBA, može napraviti za nekoliko dana, jer su ih vlasti napravile same za sebe i „maksimalno to zloupotrebljavaju“.

Ako odluče da nekom daju negativnu proveru, nisu dužni to da obrazlože, zato rade podmetanja. Isto tako, ako nekom daju pozitivnu bezbedonosnu proveru, bez obzira na to što da li se radi o nekom licu sumnjive prošlosti, za to ne snose nikakvu odgovornost, objašnjava Arsenić.

Govoreći o selektivnoj obuci pripadnika specijalnih jedinica, što je jedno vreme i to radio, on je objasnuio da posle mesec dana neki od kandidata otpadnu, dok ostali, u zavisnosti od afiniteta i sposobnosti, idu ili u borbenu jedinicu ili u jedinicu za podršku.

Prema njegovim rečima, teško je to odrediti kada nekog možeš kvalifikovali kao specijalca, ali potrebno je da završi bar tri ili četiri stručna specijalistička kursa, koji okvirno traju oko godinu dana.

U ratu nije bilo kvalitetnih bezbedonosnih provera, bilo je tu svakakvih, ali sam ih se brzo oslobađao. Jedna, pa druga negativna ocena i leti iz jedinice. Sada imam utisak da se žele stvoriti stranački specijalci, zaključio je Arsenić.

Nekadašnji komandant elitnog 1. gardijskog bataljona Vojne policije JNA, major u penziji Branislav Kavalić za FoNet je rekao da je za provere vojnika koji treba da dođu u tu jedinicu proveru na terenu obavljala Državna bezbednost (DB) i to za vojnika lično, oca, majku i užu porodicu.

Pisana provera je stizala u Organ bezbednosti Garde, bezbednjaci su svaku čitali i „brisali“ svakog kandidata ako je porodica imala neku „mrlju“, tvrdi Kavalić.

Kako je precizirao, za oficire je rađena dodatna provera, lično su je bezbednjaci radili i upoređivali sa proverom DB.

„Ja sam to radio, kada sam bio u Organu bezbednosti, proveravali smo i ženinu familiju, zaključno sa dedom i babom“, opisao je Kavalić, koji je bio godinama na čelu prvo specijalnog antiterorističkog odeljenja, a potom i voda Vojne policije, iz kojeg su nastale „Kobre“.

Bivši pripadnik Vojnoobaveštajne agencije, koji je želeo da ostane anoniman, ukazao je da dodatni problem prilikom bezbednosnih provera kandidata predstavlja i to što dosta mladih ljudi u Srbiji ima dvojno državljanstvo.

Uglavnom okolnih država koje su članice Evropske unije, rekao je on i dodao da ta služba onda mora sve dodatno da proverava, što je obiman zadatak, ako želite da se uradi kako treba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari