Bivši policajac uhapšen zbog "sumnje da je snimao goste direktora BIA" 1foto DANIEL SPROLL

Predrag Vučetić, bivši policijski službenik priveden je u prošle nedelje 19. septembra ispred restorana u kojem se venčavao sin direktora BIA Bratislava Gašića, zbog sumnje da je da je neovlašćeno prikupljao podatke o licu ili objektu koje se bezbednosno štiti, rečeno je Danasu u Višem tužilaštvu u Kruševcu.

Kako su istakli, VJT u Kruševcu je obavešteno da je Vučetić priveden radi provere i utvrđivanja identiteta, nakon čega ih je dežurni tužilac uputio da o istom obaveste nadležno Osnovno tužilaštvo u ovom gradu. Oni su dodali da više tužilaštvo ne vodi istragu protiv Vučetića.

Tužilaštvo se u svom odgovoru nije osvrnulo na Vučetićeve tvrdnje da mu je nakon privođenja i konsultacija policijskih službenika sa dežurnim tužiocem ponuđen ultimatum – ili da otključa telefon i omogući policajcima uvid, ili da se isti pošalje na veštačenje.

Pitanja Danasa po kom zakonskom osnovu je to učinjeno je ostalo bez odgovora.

Odgovore na pitanja povodom zakonitosti njegovog hapšenja, tražio je i sam Vučetić koji je nedavno u Višem tužilaštvu u Kruševcu i Policijskoj upravi u ovom gradu podneo zahtev za dostavljanje informacija od javnog značaja.

U zahtevu je tražio da mu se dostave kopije službenih beleški i izveštaja sačinjenih povodom događaja od nedelje 19. septembra.

Kako ističe za Danas, tvrdnja da je priveden zbog sumnje da je snimao štićeno lice je samo opravdanje za njegovo protivzakonito hapšenje.

– Član na koji se oni pozivaju kaže da se lice privodi radi utvrđivanja identiteta. Ja sam policijskim službenicima dao na uvid ličnu kartu koja upravo dokazuje moj identitet, da ne govorim da me svi oni lično poznaju. Uzgred, oni nijednom kao razlog za privođenje nisu spomenuli neovlašćeno snimanje štićenog lica, već samo utvrđivanje identiteta. Da na pomenutom snimku ni u jednom kadru nema ni restorana ni gostiju, dokazuje i to što protiv mene nije podneta nikakva krivična prijava. Da sam zaista snimao restoran, ja sam uveren da ne bih bio istog dana pušten iz policije, ističe Vučetić.

Prema tvrdnjama iz Višeg tužilaštva u Kruševcu, Predrag Vučetić je priveden na osnovu Zakona o policiji. Član 75. ovog zakona predviđa uslove za proveru identiteta lica.

Između ostalog nabrojano je da će se provera identiteta lica sprovesti prema osobi koja neovlašćeno prikuplja podatke o licu, objektu ili prostoru koje se bezbednosno štiti.

Član 83. istog zakona predviđa da se lice čiji identitet treba utvrditi može privesti bez pisanog naloga.

Vučetić je, podsetimo, prema sopstvenim tvrdnjama, uhapšen kada je biciklom prolazio pored restorana u kojem se venčavao sin direktora BIA Bratislava Gašića.

On je istakao da je neposredno pre hapšenja mobilnim telefonom napravio snimak panorame Kruševca.

I pored toga što je policajcima predao ličnu kartu i što ga lično poznaju, priveden je u policijsku stanicu radi utvrđivanja identiteta.

Iz policijske stanice je pušten nakon što je otključao telefon, omogućivši policajcima da izbrišu navedeni snimak.

Vučetić je do 2018. godine radio u Policijskoj upravi Kruševac.

U sukob sa lokalnim vlastima došao je 2017. godine kada mu nije dozvoljeno da na centralnom trgu prikuplja potpise za kandidaturu na predsedničkim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari