Bivši predsednici Albanije u poseti pritvorenicima u Hagu: Rat OVK je bio pravedan 1Foto: Stefana Savić /ilustracija

Bivši predsednici Albanije su se danas u pritvorskom centru Specijalnog suda u Hagu sastali s pritvorenicima Hašimom Tačijem, Kadrijem Veselijem, Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem i istakli da je svrha njihove posete da pokažu podršku „pravednom ratu Oslobodilačke vojske Kosova“ i dodali da su bivši lideri OVK „nepravedno pritvoreni“.

Na inicijativu i poziv bivšeg predsednika Kosova, Behdjeta Pacolija, u Hagu otputovali predsednici Albanije Alfred Mojsiju, Redžep Mejdani i Bamir Topi, i bivši premijer Albanije Pandeli Majko.

Po rečima Mojsiua, tužilaštvo „traži nešto što ne postoji pošto OVK nije imala nikakve veze s terorizmom“.

„Došli smo da ih upoznamo, s glavnim ciljem da pokažemo da podržavamo rat OVK, rat kosovskih Albanaca je bio rat za slobodu, nezavisnost, pravdu, za otcepljenje od vekovnog srpskog ropstva, a svakako nije bio teroristički (rat) dok pokušavaju da ga preokrenu, da argumentuju da je svrha bio terorizam, što uopšte nije tačno“, ocenio je Mojsiu.

Redžep Mejdani je rekao da tužioci i sudije ne mogu da menjaju istoriju i pomenuo „srpsku okupaciju Kosova“ i „borbu OVK za oslobođenje“.

„Naša poseta bila je i podrška borbi albanskog naroda za slobodu i nezavisnost protiv srpskog ropstva. To je bio i rat koji je podržavala čitava međunarodna zajednica i glavni svetski lideri, u borbi ne samo za demokratiju, već i u borbi protiv etničkog čišćenja i genocida koju su sprovodile srpska policija, vojska i paravojne trupe“, rekao je Mejdani.

„Ovo je poseta za podršku zatvorenicima, a ne za mešanje u pitanje pravde“, rekao je bivši predsednik Albanije, Topi.

Pandeli Majko koji je bio premijer Albanije tokom rata na Kosovu, rekao je da se „radi o nacionalnoj drami, a ne samo lična drama onih koji su u pritvoru“.

Bivši predsednik Kosova Pacoli je putem objave na Fejsbuku rekao da je svrha ove posete bila solidarnost s liderima OVK „koje nevine drže u pritvoru, i da im se pruži podrška u suočavanju sa nepravdom koja im se čini“, napisao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari