Bivši predsednik Advokatske komore Srbije o tome što je Vučić njegovog kolegu nazvao ubicom: Pretnja jednom advokatu je pretnja svim advokatima 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Advokat i bivši predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac je izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je njegovog kolegu Borivoja Borovića nazvao „ubicom“ okarakterisao kao „opasnim napadom na sve advokate“.

“Predsednik Vučić je na svojoj konferenciji za medije optužio advokata Borivoja Borovića da je, praktično, pozivao na njegovo ubistvo, koristeći, usput, neprikladne epitete koje ovde neću ponavljati. U predsednikovom obraćanju provejavala je i pretnja advokatu. Gospodin Borović je i sam više nego sposoban da se brani, međutim, smatram da ovakva neprikladna, netačna i nesrazmerna optužba od strane najmoćnijeg čoveka u državi ima opšti značaj. Ona zapravo znači da će svako ko se usudi da javno izrazi svoje mišljenje snositi posledice i da mu one mogu biti stavljene u izgled sa najvišeg mesta“, navodi Gostiljac.

On dodaje da je Vučićeva izjava nedopustiva, jer najpre u Borovićevoj izjavi nema ni traga od bilo kakvog poziva na ubistvo, a zatim i što ne priliči šefu države da se javno raspravlja sa svakim pojedinačno.

„Kao advokat i doskorašnji predsednik AKS-a smatram da ovakav postupak predsednika stvara specifičan ambijent u kome se svi osećamo neslobodni, i od straha i od besmislenih interpetacija javno izgovorene reči. Posle toliko vremena došli smo u situaciju da objašnjavamo elementarne stvari – da je javna kritika, ukoliko je oslobođena uvreda – dozvoljena i poželjna i da je predsesnik dužan da je istrpi. Štavise, odgovornost za javnu reč je uvek veća na strani predsednika, nego bilo kog drugog pojedinca. Ućutkivanje i pretnja jednom advokatu, za mene predstavlja ućutkivanje i pretnju celoj profesiji, i ne verujem da će ona ostati nema. Kritika ne sme postati hrabrost, već dužnost, advokatska pogotovo“, kaže Gostiljac dodajući da u danima nakon velike tragedije nadležni organi moraju da budu prvi koji će smirivati tenzije u društvu i prigrliti kritiku kao znak svoje zrelosti.

„Ovako nikuda nećemo stići. Ovako se samo kreira osećaj nesigurnosti koji nas sve vodi u tišinu”, zaključuje Gostiljac.

Podsetimo, govoreći nakon sastanka predsedništva Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić je, između ostalog, spomenuo i advokata Borivoja Borovića, ali i aktivistkinju Natašu Kandić, navodeći da su to „borci protiv nasilja, a imaju poruku da hoće da ubijaju“.

“Danas hoće da ubiju mene. Sutra će hteti da ubiju vas i vašu decu”, kazao je Vučić poručujući Boroviću da je ubica i da se ne pravi da ne zna šta je rekao.

Borović je ranije u toku dana u izjavi za televiziju N1 komentarisao skup koji su predstavnici SNS-a zakazali za 26. maj.

„Ne želim rumunski scenario, ali Čaušesku je imao tog dana 100.000 – 200.000 pristalica, a posle sat vremena su ga uhapsili i došli mu glave“, kazao je Borović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari