Egipatski vojni savet imenovao je sinoć bivšeg premijera Kamala al Ganzurija da formira novu vladu, preneli su državni mediji. Kako su izvestili dopisnici Bi-Bi-Sija, Ganzuri je ranije juče razgovarao s vojnim liderima. Ganzuri je bio predsednik egipatske vlade od 1996. do 1999. za vreme vladavine svrgnutog predsednika Hosnija Mubaraka.

Tokom premijerskog mandata bio je poznat kao „ministar siromašnih“, a među Egipćanima i danas uživa popularnost. Egipatski vojni režim, koji upravlja zemljom od februarskog svrgavanja sa vlasti Hosnija Mubaraka, pozvao je juče sve građane da se usredsrede na parlamentarne izbore koji počinju sledeće sedmice. Vojska je saopštila da će izbori biti održani kako je i planirano, uprkos protestima građana. Vojni vrh je odbacio zahteve demonstranata da vojska odmah preda vlastjer bi to značilo „izdaju“ poverenja naroda, izvestio je AP, a prenela Beta.

– Izbori će biti održani na vreme i sve tri faze biće održane po utvrđenom redosledu – rekao je general Mamduh Šahin. Ta poruka jednog od generala iz vladajućeg vojnog režima tumači se kao jasan signal vojnog saveta, koji predvodi feldmaršal Husein Tantavi.

Egipatsko javno mnenje podeljeno je o tome treba li glasati na izborima 28. novembra, navodi izveštač Bi-Bi-Sija iz Kaira. Policija i demonstranti juče su sklopili primirje posle petodnevnih žestokih uličnih sukoba u kojima je poginulo najmanje 40 ljudi, javile su agencije. Istovremeno, egipatska vojska je jutros uputila „izvinjenje“ zbog ubijenih demonstranata.

Libijski prelazni kabinet položio zakletvu

Tripoli – Članovi nove libijske prelazne vlade položili su zakletvu pred Mustafom Abdelom Džalilom, liderom Nacionalnog prelaznog saveta. Na taj način je prokrčen put ka održanju izbora sledeće godine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.