Bivši radnici fabrike Zastava kamioni protestovali ispred zgrade gradske uprave u Kragujevcu 1Foto: www.zastava-kamioni.co.rs

Bivši radnici kragujevačke fabrike „Zastava kamioni“ danas su protestovali ispred zgrade gradske uprave jer traže da im lokalna vlast pomogne da namire zaostala potraživanja za neisplaćene dohotke od 2014. do 2018. godine.

Zbog zaostalih potraživanja, o kojima imaju izvršne sudske presude, „kamiondžije“ su u protestu od 2017. godine.

Kako navode, izvršitelji su ranije popisali imovinu fabrike „Zastava kamioni“ da bi se radnicima namirila dugovanja, ali je 2018. godine Ministarstvo privrede proglasilo stečaj.

Time je tako prekinut proces sudskog izvršenja, što je, kako ističu radnici, po zakonu krivično delo.

Predstavnik Štrajkačkog odbora Milojko Popović je rekao agenciji Beta da radnici nisu mogli da se naplate iz prodaje imovine fabrike u stečajnom postupku.

„Stoga tražimo da nam vlast u Kragujevcu pomogne i ustupi magacin u fabrici na koji je upisana hipoteka, a koji je jedini ostao neprodat u stečajnoj masi, kako bismo namirili kompletna dugovanja“, rekao je Popović.

On je naveo da su takav zahtev prošlog ponedeljka uputili gradskim čelnicima, ali do danas nisu dobili odgovor, zbog čega su nastavili sa protestom ispred gradske uprave.

„Tražimo da nam se odgovori jer ćemo u suprotnom upasti u zgradu gradske uprave i tu ostati sve dok ne dobijemo odgovore od nadležnih“, rekao je Popović.

Prema njegovim rečima početna cena magacina je 120 miliona dinara, a toliko se radnicima duguje bez kamata i sudskih troškova.

Popović je rekao da će, ako se postigne veća cena, biti novca da i grad namiri svoja potraživanja.

On je naveo su radnike prevarili i u Ministarstvu privrede gde su ranije vođeni pregovori sa štrajkačima.

Radnicima „Zastava kamiona“, prema njegovim rečima država nije isplatils treći deo pomoći od 50.000 dinara, kako je obećano, do 20. decembra prošle godine.

Njima je, po dogovoru sa resornim ministrom, isplaćeno po 40.000 dinara, a zatim još 50.000 dinara u novembru 2021. godine.

Ovim isplatama namireno je potraživanje oko 120 radnika, ali su ostala dugovanja prema još 376 radnika iako, kako kažu štrajkači, Ministarstvo privrede, odnosno stečajni upravnik priznaju potraživanja za 326 „kamiondžija“.

Popović je rekao da neće pristati na umanjivanje broja radnika koji imaju potraživanja niti će se odreći sudskih troškova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari