„Privremeni“ salonitski krov koji duže od tri decenije štiti arheološki lokalitet Lepenski vir uskoro će postati prošlost, pošto će sredstvima NIP ovo nalazište konačno dobiti odgovarajući izgled i zaštitu.

Projekat „Arheološki lokalitet Lepenski vir“ u ovogodišnjem budžetu sektora turizma Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja slovi kao najveći, sa 191 milion dinara, a kako je ocenio državni sekretar za turizam Goran Petkovićovaj posao ima svetski značaj. Inače ovde je nakon tendera i izbora izvođača radova, Projektomontaže iz Beograda, počela izgradnja prilaznog puta.

Buduće zdanje imaće površinu od oko 4.000 kvadratnih metara, a pod krovom od leksana koji podupire šest nosača, na oko 2.500 kvadrata, prostiraće se arheološki lokalitet, amfiteatar, sala za stalnu postavku skulptura, prostor na kome bi bila rekonstruisana čuvena trapezoidna osnova kuća Lepenaca, dok bi uz obod naselja, takođe pod providnim krovom, bili izloženi arheološki nalazi. Nova konstrukcija obezbediće osim dobrih uslova za posetioce i uslove za očuvanje onog što su arheolozi pronašli. Projekat su potpisali arhitekte Marija Jovin i Siniša Temerinski.

Prva faza radova koja predviđa gradnju zaštitne čelične konstrukcije kojom će lokalitet biti prekriven traje 150 dana, a u drugoj fazi u 2009. godini planirani su pokrivački radovi. Sastavni deo projekta čini i revitalizacija i uređenje okolnog prostora. Tako je predviđena izgradnja vizitorskog centra, etnonaselja sa pristaništem, i istraživačke stanice. Turistički objekti biće u duhu arhitekture narodnog graditeljstva porečkog kraja.

Stara zaštita ostaje do završetka radova

Iako su autori projekta bili ograničeni time što se lokalitet nalazi u središtu strogo zaštićenog Nacionalnog parka Đerdap i svojim izgledom treba da bude deo okolnog pejsaža, arhitekti su se trudili da se što više zadrži slika naselja na otvorenom prostoru. Posetioci će ovde moći da se kreću dužobodnih staza i sagledaju naselje sa svih strana. Rešenjem konstrukcije isključeni su stubovi ili drugi elementi koji bi bili postavljeni na površinu lokaliteta. Istovremeno sistem gradnje omogućava da se zadrži postojeća drvena konstrukcija i salonitski krov, sve do završetka nove konstrukcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari