Blerta Neziraj: Voleli bismo da gostujemo u nekom od beogradskih pozorišta 1Foto: M. Miljković

Jedino mesto koje je u Beogradu otvoreno za predstave politički angažovanog Kendra Multimedia je Centar za kulturnu dekontaminaciju.

Prištinski centar pokušava da uspostavi saradnju sa nekim beogradskim pozorištem, ali s druge strane nema odgovora.

– Možda jednostavno još nisu spremni da se neka predstava sa Kosova odigra u njihovom pozorištu. Ne znam koji je pravi razlog – kaže Blerta Neziraj, rediteljka u prištinskom Kendra Multimedia, u razgovoru sa beogradskim novinarima. Najavljuje da kreću na turneju po inostranstvu sa predstavom „55 Shades of Gay“ koju je režirala. Ovih dana će je izvesti i na međunarodnom festivalu u Njujorku. Zanimljivo je da je muziku za ovu predstavu radio kompozitor iz Beograda.

Upitana da li ih tamošnja vlast pritiska, imajući u vidu da su njihovi komadi politički angažovani, Neziraj odgovara da vlast ne reaguje direktno. Ipak, priseća se da se pre nekoliko godina dogodilo da se Ministarstvo kulture protivilo tome da odigraju predstavu u Narodnom pozorištu, te da 24 sata pre otvaranja nisu znali da li će ih pustiti da uđu u nacionalni teatar u Prištini ili ne.

– Ipak, na kraju smo odigrali našu predstavu i oni ništa nisu mogli da učine, što je dobra stvar. Ne mogu da kažem da smo cenzurisani, međutim, naše predstave izazivaju veliki broj reakcija, zbog čega moramo da budemo sigurni da je publika koja dolazi u pozorište da pogleda našu predstavu bezbedna – ukazuje Neziraj. Kao primer navodi predstavu „55 Shades of Gay“, koja je pre godinu i po dana kada je po prvi put izvedena izazvala mnoge reakcije, pa je bilo i onih koji su na društvenim mrežama pretili da će „napraviti nešto“ u pozorištu ukoliko komad bude izveden. Neziraj kaže da su zbog takvih stvari morali da pozovu policiju da obezbeđuje salu, ali da se na kraju nije desio nikakav incident.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari