“Bljuzga, moralno dno i društveni talog; pozvati ga na psihijatrijski pregled”: Oštre reakcije na Vulina koji nadgleda migrante pognutih glava 1Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin prisustvovao je 14. jula u Subotici akciji usmerenoj na suzbijanje krivičnih dela i prekršaja koje čine migranti.

Međutim, javnost su šokirale fotografije i snimci koje je objavio MUP, a na kojima se vidi kako Vulin nadgleda migrante koji sede ili kleče na livadi, pognutih glava i sa rukama na potiljku, dok naoružane i uniformisane osobe patroliraju oko njih.

Oštre reakcije stigle su i iz regiona, posebno juče kada je 17. jul dan sećanja na svirepo ubistvo Srebreničana u Trnovu i na sva monstruozna zlodela Vojske RS koje je činila pod palicom Srbije oživela je mnoga sećanja na četnička zlodela iz devedesetih.

I pored fotografija i snimaka, Vulin je juče odbacio kritike na ponašanje policije prema iregularnim migrantima i istakao da je bezbednost policajaca njegov prvi zadatak.

Marinika Tepić, potpredsednica stranke Slobode i pravde istakla je da “Vulina hitno pozvati na psihijatrijski pregled”.

“I zaustaviti ovo maltretiranje ljudi! Bruka našu državu bezobzirnošću prema ljudima koji beže od strašne muke iz svojih zemalja. Ovako osion daje zeleno svetlo raznim naci-grupama i patrolama da nesmetano ordiniraju“, napisala je Tepić na Tviteru.

Direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi naveo je na svom Tviter nalogu najpre Vulinovu izjavu da “Srbija nije parking za migrante, niti mesto gde će se skupljati ološ iz Azije”, te potom dodao da je ministar policije “đubre jedno rasističko, nacionalističko i homofobično”.

“Bljuzga, moralno dno i društveni talog! To je on! Vlasnik malecke stranke koja drži golemo ministarstvo, a sve ostalo mu je mikro! FUJ!”, napisao je Beširi.

Žene u crnom najoštrije su osudile postupanje policijskih službenika u Subotici 14. jula, navodeći da su “očigledno prekoračili ovlašćenja prilikom postupanja, maltretirajući više desetina osoba, bezrazložno ih držeći u neprirodnom položaju, klečeći ili sedeći na zemlji, pognutih glava i sa rukama na potiljku”.

“Iz šturog policijskog saopštenja, tvrdi se da je pretresom pronađena određena količina nedozvoljenih predmeta. Kako broj lica koja se vide na snimku višestruko prevazilazi broj zaplenjenih predmeta, postavljamo pitanje koji su razlozi ovako oštrog postupanja sa navedenim licima. Postavlja se i pitanje da li je kod ikoga od lica na snimku pronađen bilo kakav nedozvoljen predmet. Osnovano sumnjamo da su ova lica maltretirana samo iz razloga da bi ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin mogao da bude snimljen kako se šepuri iznad njih, i na taj način se iživljava i dodatno ih ponizi. Pozivamo nadležne organe da hitno preduzmu mere protiv onih koji su zloupotrebili i prekoračili svoja ovlašćenja prilikom postupanja, kao i da se utvrdi odgovornost Vulina za ovakvo postupanje. Takođe zahtevamo od nadležnih organa, da istraže veze koje po navodima medija ministar Vulin ima sa kriminalnim strukturama koje eksploatišu nesreću migranata i na njima zarađuju”, napisale su Žene u crnom na svom Fejsbuk profilu.

“Bljuzga, moralno dno i društveni talog; pozvati ga na psihijatrijski pregled”: Oštre reakcije na Vulina koji nadgleda migrante pognutih glava 2

Podsetimo, Vulin je formirao operativnu grupu da ravetli krivična dela počinjena od strane iregularnih migranata, koja su, kako ističe MUP, izazvala posebno uznemirenje javnosti.

Ministar je istakao da je Srbija organizovana i humana zemlja i da se u Srbiji poštuje zakon.

“Srbija nije parking za migrante, Srbija neće dozvoliti da se naš način života na bilo koji način ugrozi zahvaljujući kriminalcima koji trguju ljudskom mukom i ljudskom bedom“, rekao je Vulin.

Inače, kako je MUP saopšteo, operativni timovi na području Policijske uprave za grad Beograd, kao i policijskih uprava u Kikindi, Subotici i Somboru, preduzeli su mere prema 85 ilegalnih migranata, od kojih je šest uhapšeno, a protiv dvojice su podnete krivične prijave zbog sumnje da su počinili različita krivična dela, dodaje se u saopštenju.
Četrdeset iregularnih migranata sprovedeno je u Padinsku Skelu, prema Zakonu o strancima, dok su protiv još 40 podnete prekršajne prijave.

Policija je zaplenila tri automatske puške, pušku, četiri pištolja, 12 komada različitih noževa, mačete, satare i boksere, kao i 182 komada municije različitog kalibra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari