Broj žrtava poginulih u požarima koji su od prošlog vikenda zahvatili Australiju i kojih je zasad oko 230, mogao bi dostići 300. Uprkos angažovanju spasioca i vojske do juče još se nije doprlo da nekih od najugroženijih oblasti, a kako prenose australijski mediji i svetske agencije potpuno je nepoznata sudbina stotinak stanovnika naselja Merisvil. Premijer australijske države Viktorija Džon Branbi rekao je da će Merisvil ostati blokiran zbog potencijalno zastrašujućih prizora, navodeći da se u mnogim kućama još nalaze tela poginulih.

Područje zahvaćeno požarima, koje obuhvata 20 gradova severno od Melburna, proglašeno je „zonom zločina“, a više od 4.000 vatrogasaca bori se da suzbije 33 požara, od kojih su 23 još van kontrole. Dva nova požara na severoistoku Viktorije posebno su zabrinula građane i vatrogasne ekipe. Požar u okolini Mejnsfilda se naglo proširio i, uz pomoćvetra, ustremio ka velikom depou zemnog gasa. Rukovodilac gašenja Dejvid Harison je potvrdio da su ljudi sa ovog područja upozoreni da napuste domove, a u depo i okolinu upućene su brojne vatrogasne ekipe i helikopteri. Drugi požar velikih razmera preti da zahvati oblast kraj najvećeg akumulacionog jezera za snabdevanje vodom Viktorije.

Australijska policija je potvrdila da je otkrila identitet jednog lica za koje se sumnja da je podmetnulo jedan od mnogobrojnih požara koji haraju tom zemljom. Premijer Viktorije Džon Branbi izjavio je da bi počiniocima mogla da bude izrečena kazna od 25 godina zatvora za „masovno ubistvo“, kako ovaj zločin naziva australijski premijer Kevin Rad. Samo u australijskoj državi Viktorija otad je izbilo oko 400 požara, raseljeno je 5.000 ljudi, a uništeno 350.000 hektara rastinja zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari