Blokade puteva najavljene u užičkom kraju 1Blokada u Užicu prošle subote/Foto: N. Kovačević

Građani Užica i Požege, blokiraće u subotu od 14 časova puteve u tim gradovima, kako bi izrazili nezadovoljstvo zakonima o referendumu i eksproprijaciji.

Na spisku gradova u užikom kraju, u kojima će biti blokirani putevi, nalaze se Prijepolje, Priboj i Nova Varoš, ali nema pouzdanih informacija na kojim lokacijama će, eventualno, biti zaustavljen saobraćaj u njima.

Užičani, koji su prošle subote, putem društvenih mreža, organizovali prvu blokadu u gradu, to će ponoviti i sutra.

Okupiće se u 13,45 časova ispred Skupštine grada, a potom će u 14 časova blokirati magistralni put ka Zlatiboru i Beogradu, kod Ložioničkog mosta.

Jedan od učesnika prošle blokade, koju su građani sami organizovali, kazao je za Danas, da protest orgazuje „narod“, odnosno „nezadovoljna grupa građana Užica“.

„Blokada će ovoga puta trajati duže od jednog sata“, kazao je za Danas Vladimir Petrović koji je, nakon blokade prošle subote, sa još četvoro učesnika tog protesta, bio priveden u užičku policiju.

Blokade puteva najavljene u užičkom kraju 2
Plakat o blokadi u Užicu

Užički odbori Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke i Narodne stranke su najavili da će podržati protest Užičana.

Na društvenim mrežama je objavljen plakat sa porukama „Užice ustaje protiv izdaje. Blokada. Rio Tunto, marš iz Srbije“, kojim se građani obaveštavaju o blokadi magistrale kod Ložioničkog mosta u subotu, 4. decembra, od 14 časova.

„Podržavano građane Užica i cele Srbije. Građani Užica su najavili protest i mi ćemo ih podržati i biti s njima na blokadi“, rekla je za Danas Ivana Parlić, predsednica užičkog odbora Narodne stranke.

Udruženje građana Inicijativa za Požegu je, na poziv organizacije „Kreni-Promeni“, najavila da će se blokada organizovati na putu Požega-Kosjerić, u mestu Pesak, gde su građani zaustavili saobraćaj prošle subote.

Cilj blokade je, kako je saopštila Inicijativa za Požegu, da „građani pokažu „razliku između poslušnosti, koja prodaje zajednički interes, i budućnost Srbije i neposlušnosti kojom se oni brane“, kao i to da se „sporni zakoni stave van snage“.

Kako su istraživanja litijuma, uz dozvole države, planirana na području nekolko sela Požege i susednog Kosjerića, čemu se meštano oštro protive, Inicijativa je pozvala građane „na solidarnost i istrajnost, kao najjačeg sredstva odbrane“.

„Naš cilj nije da rušimo izgrađeno, niti da opstruišemo konstruktivno, kako to vlast u ovim trenucima prikazuje. Nadamo se da će sve veći broj naših sugrađana upravo ovako i shvatiti manifestaciju ekološke svesti“, saopštla je Inicijativa za Požegu i pozvala „sve učesnike protesta da se uzdrže od bilo kog vida nasilja i da mirnim i dostojanstvenim putem budu deo zajedničke borbe“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari