BNV intenzivira saradnju sa lokalnim samoupravama u Sandžaku 1Foto: BNV

Intenziviranje saradnje između Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) i sandžačkih opština, bila je tema prvih zvaničnih razgovora novoizabrane predsednice Misale Pramenković i čelnika lokalnih samouprava.

Razgovori su krenuli iz Novog Pazara, od gradonačelnika Nihata Biševca, a nastavljeni susretima sa predsednicima tutinske i sjeničke opštine, Salihom Hotom i Munibom Mujagićem. Bošnjačko stanovništvo je, u ove tri lokalne zajednice, većinsko.

Pramenković je, ove sedmice, razgovarala sa predsednicima polimskih opština, Nove Varoši, Prijepolja i Priboja.

Na svim sastancima se razgovaralo o unapređenju položaja Bošnjaka, obrazovanju na bosanskom jeziku, realizaciji projekata važnih za bošnjačku nacionalnu zajednicu u oblasti obrazovanja i očuvanja kulturno-istorijskog značaja.

U novovaroškoj opštini, gde je većinsko stanovništvo srpsko, predsednik te opštine Radosav Vasiljević i Pramenković, konstatovali su da je neophodna intenzivnija saradnja „koz projekte od posebnog nacionalnog značaja za Bošnjake“ posebno kada su u pitanju obrazovanje na bosanskom jeziku i očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa. Deo razgovora bio je posvećen unapređenju položaja Bošnjaka u Novoj Varoši.

Zbog, procentualno, malog broja pripadnika bošnjačke zajednice, u novovaroškim školama nema nastave na bosanskom jeziku, niti je taj jezik u službenoj upotrebi.

Iz istog razloga, do sada, nije bilo obrazovanja na bosanskom jeziku, niti službene upotrebe jezika i pisma Bošnjaka. Na popisu iz 2011.godine, u pribojskoj opštini je živelo nešto više od 14 odsto pripadnika bošnjačkog naroda. Po zakonskoj regulativi nedovoljno da se u škole uvede nastava, a u službenu upotrebu bosanski jezik.

Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj, i predsednica BNV, osim o unapređenju položaja Bošnjaka, razgovarali su i o mogućnostima organizovanja nastave za bošnjačku decu na maternjem jeziku i uvođenja bosanskog jezika u službenu upotrebu. Više o ova dva segmenta tnaće se, tek, kada budu poznati konačni rezultati poslednjeg popisa stanovništva.

Prijepoljska opština,prema prethodnom popisu stanovništva, gotovo da ima izjednačen broj Srba i Bošnjaka, koji, na osnovu koalicionih sporazuma, zajedno učestvuju u lokalnoj vlasti.

Prema saopštenju BNV, Pramenković je sa čelnicima te opštine, razgovarala o pitanjima, koja su ranije, često, bila kamen spoticanja.

Ocenjeno je da je potrebna značajnija implementacija nastave na bosanskom jeziku, koja je organizovana samo u OŠ „Svetozar Marković“, u mestu Brodarevo, ali i da na državnim institucijama budu istaknuti i bošnjački nacionalni simboli.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari