BNV: Skupština Srbije da usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Bošnjačko nacionalno veće (BNV), danas, je jednoglasno usvojilo tri zahteva, koji se odnose na Srebrenicu i uputio ih Skupštini i Vladi Srbije na dalje postupanje.

Od republičkog parlamenta zateva usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Od Vlade Srbije traže da pokrene proceduru o usvajanju zakona kojim bi bilo zabranjeno i sankcionisano tog genocida i veličanje i promovisanje osuđenih ratnih zločinaca.

Nacionalni savet Bošnjaka zahteva da 11.jul bude proglašen Danom sećanja na genocid u Srebrenici i da važi na celoj teritoriji Srbije.

– U javnosti su sve izraženiji pokušaji negiranja i relativizacije genocida u Srebrenici i veličanja ratnih zločinaca – ocenila je predsednica BNV Misala Pramenković i navela primer RTS, čija je voditeljka u informativnoj emisiji rekla da je prošlo 28 godina od dešavanja u Srebrenici i zaključila da je „ovakav način gde se istina ignoriše, a činjenice negiraju nedopustiv i predstavlja veliku uvredu za sve žrtve genocida, njihove porodice i sve Bošnjake, posebno u Srbiji, jer su prekršeni svi novinarski i etički kodeksi“.

BNV je 11. jul – Dan sećanja uvelo u kalendar bošnjačkih nacionalnih praznika 2005. godine na desetogodišnjicu genocida u Srebrenici.

Novopazarska gradska skupština je 2016.godine donela odluku da se taj datum obeležava kao Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici i ima odlike dana žalosti.

Narodni poslanici SDA Sandžaka, Enis Imamović i Selma Kučević, ponovo su u republičkom parlamentu pokrenuli proceduru da se usboji Rezolucija o genocidu u Srebrenici. Ovaj saziv parlamenta je peti, pred kojim poslanici SDA Sandžaka pokreću usvajanje tog dokumenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari