Bodrožić: Smrt Dade Vujasinović žig koji svedoči o zločinačkom karakteru države devedesetih 1Foto: Beta/AMIR HAMZAGIC

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je danas, povodom 28. godišnjice smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović da je njen tragični kraj ožiljak na telu srpskog društva, a da je to ubistvo neizbrisiv žig koji svedoči o „zločinačkom karakteru naše države tokom devedesetih godina prošlog veka“ ali i izostanku pravde nakon promena 2000. godine.

„Navršilo se 28 godina od tog svirepog ubistva, a da mi ni danas ne znamo ni izvršioce ni naručioce tog gnusnog zločina“, rekao je Bodrožić novinarima.

NUNS je bacanjem belih ruža s Brankovog mosta obeležio godišnjicu smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović, a Bodrožić je kazao da se na isti način datum njene smrti obeležava širom sveta.

„Mi ćemo baciti cvet u znak sećanja na Dadu Vujasinović, a to će učiniti i mnoge naše kolege širom sveta, mnoge Dadine prijateljice, prijatelji i njena sestra u Kanadi – baciće po jedan cvet u neko more, reku, jezero“, rekao je Bodrožić.

On je naveo da je Dada Vujasinović bila simbol posvećenosti novinarskoj profesiji, požrtvovanja i hrabrosti, a da je obaveza profesionalnih i nezavisnih novinara u Srbiji da čuvaju uspomenu na „koleginicu koja je položila život u borbi za istine i slobodu“.

Radislava Dada Vujasinović pronadjena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru 118 u Novom Beogradu. U zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1.30 sati.

Ministarstvo pravde Srbija prosledilo je krajem septembra 2015. dokaze u vezi sa smrću novinarke Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu za potrebe superveštačenja. Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je u julu 2016. da izveštaj Holandskog forenzičkog instituta ukazuje da povrede koje su izazvale smrt Dade Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja.

Vujasinović je kao novinarka magazina Duga izveštavala sa ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a medju prvima u Srbiji bavila se istraživanjem organizovanog kriminala i bliskosti podzemlja i politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari