„Ko želi u Evropu, mora se odreći Marksa“: Kakve su bile reakcije na vraćanje Bogoslovskog fakulteta u sastav Beogradskog univerziteta?

Arhiva Danasa: Izdanja od 15. do 21. januara 2004. godine

Ostavite komentar


  1. Do prosjackog stapa Srbiju je dovela slepa politicka avantura Slobodana Milosevica cije posledice jos uvek osecamo. I osecacemo, jer je avantura unistila nase stratesko partnerstvo sa USA, odnosno zapadnim svetom.
    S druge strane marksizam je naucna disciplina koja se izucava u celom svetu, ali se ne primenjuje iz prakticno interesnih razloga.
    Religija nije naucna disciplina, no vera je iskonska potreba coveka i ljudskog drustva. Pokojni mitropolit ne poznaje nauku, te njegova izjava o pogubnosti marksizma, osim sto je netacna, u suprotnosti je sa cuvilizacijskim dostignucem – sekularnom uredjenju.

  2. Sumnja, preispitivanje i dokazivanje su u osnovi nauke i istraživanja. Mnogi, ne samo marksisti, teško to spajaju sa verom.

  3. Evo, odrekli se Marksa, samouprave i svega po čemu pamtimo decenije mira, prosperiteta i svetskog ugleda! I? Gde smo sad? Jel nam bolje?

  4. Ovi nasi crkvenjaci obozavaju da pokrstavaju. Da te srozaju u blato da bi ti navodno pruzili ruku i drugu sansu, da te „spasu“ a ti da im budes vecno zahvalan. Odvratno.
    Posto se nisam nikome zavetovala, nemam potrebu ni da se icega odricem. Marksizam kao naucna disciplina sadrzi u sebi tumacenja mnogih filozofa s ciljem formiranja optimalnog drustva prema zamisli Marksa, Engelsa, lenjina.
    Ideja odrazava vreme, stanje drustva u tom istorijskom trenutku kao i svest aktera kojima je pripala ta istorijska uloga da ideju pretoce u delo. Imajuci u vidu sve to, cudo da je to toloko i trajalo. A trajalo je. Pa cega onda da se odreknemo i to u srcu? Sebe? Dela svog zivota? Cista glupost.
    Sto se tice pravoslavlja sasvim mi je sve jedno da li je neko pravoslavac, katolik, musliman, protestant, veruje u Budu, Jehovu, ili je paganin mnogobozac, ili ateista. Jedino mi je vazno da li je covek ili baraba, sto sa verom ili neverom nema nikakve veze osim ako crkva to ne usadjuje ljudima kao merilo za vrednovanje. U tom slucaju manipulacija ide na dusu crkvi i njenim sluzbenicina. Koja god da je u pitanju.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 9. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.