"Ko želi u Evropu, mora se odreći Marksa": Kakve su bile reakcije na vraćanje Bogoslovskog fakulteta u sastav Beogradskog univerziteta? 1Foto: Ivan Međedović; EPA-EFE/Boris Pejović

Početkom 2004. godine, jedna od važnih tema bila je vraćanje Bogoslovskog fakulteta u sasatav Beogradskog univerziteta, a odluku Vlade Srbije da do toga dođe, mitropolit crnogorko-primorski Amfilohije, video je kao pravno legitimnu.

„Odluka Vlade o vraćanju Bogoslovskog fakulteta u sastav Beogradskog univerziteta odnosi se ne samo na poništenje rešenja iz 1952, već i na sve pravne posledice koje su iz njega proizašle, uključujući i sve zakone donete nakon toga“, kazao je tada Amfilohije, reagujući na izjavu Srbijanke Turajlić, pomoćnice ministra prosvete, da zbog zakona donetih 1956. nema pravnog osnova za to.

Mitropolit je tada istakao da je čudno na koji način po tom pitanju reaguju demokrate, koje se, kako je kazao, stalno pozivaju na Evropu, s obzirom na to da su „u njoj, na svim univerzitetima na prvom mestu teološki fakulteti“.

„Samo u Beogradu postoji nešto nezdravo. Očigledno je da oni, koji se sada pozivaju na demokratiju i ljudska prava, te tvrde kako Bogoslovski fakultet nije kompatibilan sa ostalim visokoškolskim ustanovama BU, imaju problem jer im je još u srcu marksizam, koji je našu zemlju dobeo do prosjačkog štapa i na stub srama pred Evropom. Oni koji žele u Evropu, moraju se odreći Marksa ne samo deklarativno, nego i u srcu. Treba ili istinski da poštuju evropske standarde ili da iskreno pokažu šta im je u duši“, poručio je Amfilohije.

Naime, odlukom Vlade Srbije 9. januara 2004. godine, poništeno je rešenje vlade NR Srbije od 15. februara 1952. kojim je Bogoslovski fakultet ukinut kao državna ustanova, i isključen iz sastava Univerziteta u Beogradu.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari