Kako su studenti "oslobodili" Pravni fakultet 1998. godine? 1Foto: Beta/Milan Timotić

U jeku studentskih protesta u decembru 1998. godine izašla je vest da su studenti u protestnoj šetnji ”oslobodili” Pravni fakultet i pokušali da uđu u zgradu ETF-a.

Studenti su uz manje incidente i uz povremena guranja sa policijom uspeli da uđu u zgradu Pravnog fakulteta, nakon čega su krenuli ka ETF-u.

Kada su svoju protestnu šetnju nastavili ka zgradi ETF-a, Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta, ispred ih je dočekalo obezbeđenje i zaključana vrata, pisao je dnevni list Danas pre 20 godina.

Ispred zaključane zgrade fakulteta govorili su kako studenti tako i profesori, koji su pozivali na ostavku tadašnjeg dekana, kao i na činjenicu da se u istoriji Srbije nikada nije dogodila slična situacija u kojoj je studentima zabranjen ulazak na fakultet.

Nakon nekog vremena studenti su ušli u zgradu fakulteta i njom prošetali uz manje incidente.

Ulazak studenata na Pravni fakultet bio je samo jedan u nizu događaja koji su obeležili ove studentske proteste. Ovaj događaj desio se samo nekoliko dana nakon što je „produžen zid sankcija“ prema Jugoslaviji. Za već sledeći dan bio je zakazan novi skup studenata ispred zgrade ETF-a kako bi studenti ponovo izneli svoje zahteve.

Studentski protesti devedesetih godina su specifičan fenomen i danas predstavljaju simbol građanske neposlušnosti i bunta protiv režima.

Protesti tokom 1998. godine bili su znatno manji od prethodnih, ali je njihov povod bila situacija na univerziteu koja je tada kulminirala nakon masovnog otpuštanja profesora koji su odbili da potpišu nove radne ugovore i time daju svoju podršku režimu.

Samim tim, začetak ovih protesta je bio na kadrovskom nivou univerziteta kome su se studenti pridružili kao podrška.

Na pojedinim fakultetima studenti su slušali nastavu u okviru projekta paralelne nastave na kojoj su govorili profesori Beogradskog univerziteta.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Proteklih godina videli smo nekoliko situacija kad su se studenti organizovali i šetali ulicama Beograda, braneći svoja prava.

Protesti 2019. godine su kulminirali kad su studenti Beogradskog univerziteta blokirali rektorat nakon što je u javnosti osporena doktorska diploma Siniši Malom – u javnom diskursu događaj poznat kao „Afera plagijat“.

Ove godine nakon majskih tragedija otpočeli su protesti Srbija protiv nasilja u okviru kojih su se organizovali i studenti pod sloganom ”Studenti protiv nasilja”.

Studenti su u okviru ovih protesta neumorno šetali nedeljama zajedno sa svim građanima koji su učestvovali na protestu zahtevajući, kao i 1998. godine, da žive u slobodnoj zemlji iz koje ne moraju da odlaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari