Bojana Novaković pisala Patrijarhu Porfiriju: Sačuvajte Crkvu i podržite narod koji odbija da proda imovinu RioTinto 1Foto: Printscreen/YouTube/Nova S

Glumica i koordinatorka kampanje “Marš sa Drine“ Bojana Novaković zatražila je danas od patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija da podrži meštane doline Jadra koji odbijaju da prodaju svoja imanja Rio Tintu i da ne dozvoli prodaju crkvene imovine na tom području. Njeno pismo prenosimo u celosti.

“Dozvolite mi da Vam se obratim u ime “Marš sa Drine”, mreže koja ujedinjuje 18 srpskih nevladinih organizacija, stručnjake i aktiviste. Ova mreža podržava delovanje udruženja “Ne damo Jadar” koje čini 350 lokalnih vlasnika parcela koji se protive Rio Tintovom projektu “Jadar” na društvenoj, ekološkoj, ekonomskoj i kulturnoj osnovi. Takođe se protive i prinudnom raseljavanju koje bi ovaj rudnik podrazumevao. Uz njih podržavamo i Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), “Znamo da ne damo” koji se protivi iskopavanjem litijuma i bora u Srbiji. Nacionalnom peticijom protiv Rio Tintovog projekta sakupljeno je preko 292.000 potpisa, a internacionalnom 2.173.000. Verovatno su do Vas došle vesti o trenutnim protestima koji se održavaju širom zemlje. Pored mnogih drugih, protiv ovog projekta se javno oglaila Srpska kraljevska porodica, kao i Srpska akademija nauka i umetnosti. Možda ste ispratili i rad Episkopa diseldorfskog Grigorija, koji se zalaže za zaštitu prirode, kao Božije tvorevine. Njegovo saosećanje sa ljudima i prirodom iz doline Jadra je zaista veoma ohrabrujuće.

Rio Tinto je u obavezi da, kako bi eksploatisali rudu u dolini Jadra, otkupi sva imanja koja su u okviru projekta. S obzirom da njihov projekat obuhvata i crkvenu imovinu kao što je Crkva Svetog Đorđa, Rio Tinto/Rio Sava su Vas verovatno već kontaktirali u cilju nuđenja novca i kompenzacije za crkvena imanja koja bi bila pogođena i uništena njihovim projektom.

U dolini Jadra još uvek postoji veliki broj lokalnih vlasnika parcela koji odbijaju da svoja imanja predaju Rio Tintu/Rio Savi, a za to postoje i snažni verski razlozi u okviru očuvanja pravoslavne tradicije i veze čoveka sa zemljom koju obrađuje. Želeli bismo da ohrabrimo Vas i Sveti Arhijerejski Sinod da ih podržite u odbijanju predaje imanja Rio Tintu i da štitite Božiju tvorevinu. Crkva je temelj i simbol žive zajednice, a ta zajdenica se pre svega ogleda u lokalnoj Crkvi. Jedna od njih je i ona iz Gornjih Nedeljica.

Zabrinuti smo i potencijalnim lošim uticajem rudnika na groblja. Na kraju krajeva, pravoslavno učenje nalaže da mi svoje bližnje sahranjujemo do Drugog Hristovog dolaska. Pomisao na to da bi jedna rudarska kompanija bila u mogućnosti da uznemirava ili premešta, bila bi ne samo nezamisliva, već i potpuno nedopustiva u pravoslavnom duhu i tradiciji.

Sa velikom zabrinutošću posmatramo posledice pohlepe, korupcije i posledičnog zanemarivanja Božije tvorevine. Pravoslavni duh i tradicija imaju odgovore na pitanja koja se tiču spasenja od moguće korupcije. Ti odgovori leže u negovanju darova koje nam je Bog pružio. Počiniti zločin prema prirodi, onima koji o njoj brinu i proizvode hranu kako bi prehranili naše sunarodnike, jeste strašan greh.

Prema Svetom Pismu, Zemlja je Božja tvorevina i Bog je ljude postavio u “edenski vrt da ga obrađuje i da se stara o njemu” (Postanje 2:15). Takođe, i samoj zemlji je potreban odmor od obrađivanja (Treća knjiga Mojsijeva 25:4). Kao čuvari i upravitelji Božje tvorevine, povereno nam je da o njemu brinemo. O ovom moćnom činu svedoči poverenje koje nam je Bog ukazao dozvoljavajući nam da imenujemo životinje, biljke i sve što čini njegovu tvorevinu. Mi ponavljamo taj zavet – čin imenovanja – u trenutku kada se krstimo.

Vaša Svetosti, iskreno se nadamo da ćete ovo pismo primiti u duhu u kom je napisano; prvenstveno sa saosećanjem i nadom da ćete, zajedno sa Svetim Arhijerejskim Sinodom, razmotriti naše pismo i njegovu sadržinu na predstojećem zasedanju Sabora što se tiče očuvanja Vaše imovine i imovine meštana u dolini Jadra, odbijanja predaje iste Rio Tintu i postavljanje Crkve u poziciju podrške onima koji tamo žive i brižno vode računa o Božijoj tvorevini“, navela je Novaković u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari