Ko je Bojana Otović Pjanović, majorka sa informacijama o potrazi za nestalom devojčicom? 1Foto: RTS/printscreen

Svaka društvena kriza ima neko svoje lice, nekog državnog zvaničnika čije obraćanje građani nestripljivo iščekuju ne bi li saznali najnovije, zvanične, informacije o razvoju sitacije.

Za vreme pandemije korona virusa, bilo je više zvaničnika koji su se obraćali narodu. Svakog dana se krizni štab u 15 časova okupljao da nam saopšti presek stanja.

U početku se najviše isticao epidemiolog Predrag Kon, a zatim buduća ministarka za brigu o porodici Darija Kisić.

Nakon masovnih ubistava, u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i u Duboni i Malom Orašju, srpska javnost je nestrpljivo čekala da se ispred Univerzitetskog kliničkog centra pojavi dr Milika Ašanin i saopšti nam u kakvom su stanju ranjeni u ovim masovnim pucnjavama.

U slučaju nestanka dvogodišnje devojčice iz Bora, koji je celu Srbiju i deo Evrope digao na noge, ovo lice sa informacijama koje interesuju građane je veorvatno majorka policije Bojana Otović Pjanović, iz Službe za suzbijanje kriminala Uprave kriminalističke policje.

Otović Pjanović se sa informacijama o nestanku devojčice i aktiviranju sistema „Pronađi me“ prvi put pojavila u emisiji Hit Tvit na televiziji Pink.

Tom prilikom je rekla da su službenici Ministarstva unutrašnjih poslova preduzeli sve neophodne mere i radnje na pronalasku devojčice, da bi potvrdili relevantnost same prijave, pre nego što bi se i aktivirao sistem „Pronađi me“.

Tada je pričala i o istražnim metodama koje se primenjuju u potrazi za nestalnom devojčicom, o detaljima istrage nije govorila, ili se bar trudila da ih „maskira“.

Na televiziji Pink, Bojana Otović Pjanović je pričala o nemogućnosti poligrafskog ispitivanja majke nestale devojčice, zatim o veštačenju njenog telefona, kao i policjiskom saslušavanju roditelja.

„Moramo da preispitamo sve činjenice“, ponavljala je ona u emisiji dok je govorila o istražnim procedurama koje bi lako mogle da „navuku sumnju“ na roditelje nestalog deteta.

Nakon gosotovanja u Hit Tvitu koji baš i ne odaje utisak ozbiljne emisije, pogotovo ne za priču o slučaju nestalog deteta, gostovala je i u zanatno ozbiljnijem Dnevniku 2 Radio-televizije Srbije.

Ni ovde naravno nije odavala detalje istrage ali je navela da su u slučaju nestanka devojčice svi osumnjičeni.

„Rade se provere na svim mogućim činjenicama, okolnostima. Sva lica koja se mogu dovesti u bilo kakvu vezu sa navedenim događajima se proveravaju. Kao što je inače policijska praksa onog trenutka kada se prijavi nestanak deteta, najpre one prve mere i radnje koje se preduzimaju odnose se pre svega na obilazak i pretragu terena u najbližem krugu mesta događaja“, izjavila je tada Otović Pjanović.

Dotakla se i možda najznačajnijeg traga u potrazi za malom devojčicom, snimka iz Beča na kome se ona navnodno vidi sa dve rumunske državljanke.

„Načelnik Službe za suzbijanje kriminala je stupio u direktan kontakt sa čovekom koji je dostavio predmetni snimak da bismo videli, jer je bilo dosta i lažnih snimaka i objava itd, da li je dobronamernik ili zlonamernik. Čovek je otišao, podneo prijavu uz koordinaciju“, rekla je Otović Pjanović.

Majorku iz Službe za suzbijanje kriminala Uprave kriminalističke policije ćemo sigurno još nekoliko puta videti na televiziji, a koliko je dobro to da se ona povajljuje i govori o istrazi, na stručnoj javnosti je da proceni.

O Bojani Otović Pjanović se ne zna mnogo, gotovo nikakvi biografski podaci o njoj ne postoje na internetu, osim toga da je rođena u Prijepolju i da je udata.

U javnosti se još pojavljivala kada je govorila o toku akcije „Razoružavanja Srbije“ nakon tragičnih masovnih ubistava u „Ribnikaru“, Duboni i Malom Orašju. Tada su joj pojedini mediji zamerili što je ove tragedije nazvala „nemilim događajima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari