Deveti dan potrage za nestalom devojčicom iz Bora: Bečka policija veruje da je ona na snimcima koji su napravljeni u tom gradu 1Foto: MUP

Koje su poslednje informacije?

  • Policija u Beču saopštila je da se veruje da se nestala devojčica iz Bora nalazi na snimku koji je napravljen u tom gradu, gde se vidi dete u pratnji dve žene
  • Policija iz Beča objavila je skrinšotove snimka na kojem se vide devojčica i žene sa kojima je viđena, i apelovali su na građane da prijave policiji ukoliko vide nekoga od njih
  • Tvrdnje iznete u pojedinim tabloidima o rezultatima veštačenja telefona majke nestale devojčice – netačne

Policija iz Beča veruje da je nestala devojčica iz Bora na snimku

Kako Danas saznaje, bečka policija oglasila se nakon veštačenja snimka koji se pojavio u medijima i na društvenim mrežama, te potvrdila da se na njemu najverovatnije nalazi nestala devojčica iz Bora.

„Dana 30. marta 2024. srpski državljanin koji živi u Beču prijavio je da je bio u prvom bečkom okrugu oko 20 časova, kada je na tramvajskoj stanici ‘Šotenring’ naišao na malo dete“, piše u saopštenju.

Dalje se navodi da su dve žene koje se i vide na snimku, najverovatnije bile svesne da je čovek prepoznao dete,  pošto liči na devojčicu nestalu u Boru, a potom ih je i snimio.

On je snimak dao na raspolaganje vlastima u Srbiji radi dalje istrage, a oni su tada kontaktirali policiju u Austriji, zbog istrage o sumnji na otmicu deteta.

Sve o tome pročitajte OVDE

Slovenačka policija: Prijavite ako imate neke informacije o devojčici

I slovenačka policija pozvala je građane da prijave ako imaju bilo kakvu informaciju o nestaloj devojčici, prenosi slovenački portal 24UR.

„Ukoliko imate bilo kakvu informaciju, možete nazvati hitnu službu slovenačke policije na broj 113“, navela je policija.

Apel MUP-a Republike Srpske u vezi sa nestankom

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pozvalo je građane da ukoliko imaju informaciju o nestaloj devojčici, iz Srbije, hitno obaveste policiju na broj telefona „122“.

„Dvogodišnja devojčica je nestala 26. marta 2024, 13.00 sati u Banjskom Polju, Bor, Srbija. Devojčica ima smeđu kosu, smeđe oči i visine je oko 85 centimetara“, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Nema novih informacija o snimku iz Beča

Austrijski organi i dalje ne objavljuju nikakve informacije iz istrage o nestanku devojčice.

Za sada se zna da timovi odseka za kriminalistiku bečke i federalne policije utvrđuju identitet devojčice sa snimka, koji je svedok, Srbin koji živi u Beču, snimio na tramvajskoj i metro stanici Šotenring prošle subote u večernjim satima.

Apel MUP-a medijima

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na predstavnike medija da pripadnike MUP-a koji rade na slučaju nestanka dvogodišnje devojčice, ne pozivaju direktno na službene brojeve telefona za informacije, izjave, gostovanja i omoguće im da nesmetano obavljaju svoj rad, saopštio je MUP.

„Podsećamo da se prema procedurama Ministarstva, komunikacija i saradnja sa medijima odvija isključivo preko Odeljenja za medije i komunikacije“, navodi MUP.

Još uvek bez novih zvaničnih informacija

Potraga za dvogodišnjom devojčicom, koja je nestala prošlog utorka u Banjskom polju kod Bora ušla je u deveti dan.

Policija nastavlja operativan intenzivan rad.

Proveravaju se sve činjenice i sva lica koja mogu da se dovedu u vezu sa nestankom devojčice.

Austrijska policija se još nije oglasila u vezi sa snimkom iz Beča.

N1: Crni kombi, patrola policije i marica stigli u Banjsko Polje

Dodatna patrola policije, jedan crni kombi i marica stigli su nešto posle osam časova Banjsko Polje i uputili se u smeru kuće gde je pre devet dana nestala devojčica, javlja reporterka N1.

Da li to znači da se pretraga terena u neposrednoj blizini mesta nestanka devojčice i danas nastavlja za sada ne možemo da tvrdimo, jer nema potvrde policije.

Pojedini mediji prenose da u Boru boravi i ministar policije Bratislav Gašić i prati tok potrage za devojčicom, ali zvanične potvrde ni te informacije nema.

Reporterka N1 sa terena iz Banjskog Polja javlja da nema pouzdanih informacija da li je u potpunosti pretraga naselja završena.

Ističe i da se medijski izveštaji zasnivaju isključivo na onom što se može videti na licu mesta da se dešava, a da samo sporadično po koju informaciju čuju od policije.

Može se čuti ono što svih ovih dana ponavljaju i što čujemo i zvanično od MUP-a – da se potraga odvija kontinuirano i u svim smerovima istovremeno, ali i u neposrednoj blizini mesta nestanka.

Kako podseća naša reporterka, u utorak smo svedočili pretresanju kuća, ulasku policije u kuće i zgrade u tom mestu. Na ulasku u naselje mogle su se videti višebrojne policijske patrole, policajci u civilu, inspektori…

Oko pet sati trajala je pretraga, a pretraživali su i kuće u neposrednoj blizini one u kojoj je poslednji put viđena devojčica.

Kolege novinari navode da su policajce videli i u blizini divlje deponije koja je prekjuče pretraživana.

Danas saznaje: Netačne tvrdnje pojedinih tabloida o rezultatima veštačenja telefona majke nestale devojčice

Kako Danas saznaje nezvanično, tvrdnje iznete u pojedinim tabloidima da je nakon veštačenja telefona majke nestale devojčice otkriveno da je ona „neposredno pre nestanka deteta guglala granični prelaz između Srbije i Rumunije“, u potpunosti su netačne.

Kako su preneli pojedini tabloidi, nakon veštačenja telefona majke nestale devojčice navodno je otkriveno da je ona neposredno pre nestanka deteta „guglala granični prelaz između Srbije i Rumunije“.

Prema tvrdnjama iznetim u tabloidima, majka devojčice je „pretraživala na Guglu granični prelaz Kladovo – Turnu-Severin“.

Iz MUP-a su, nezvanično za Danas, u potpunosti demantovali pomenute navode iznete u tabloidima.

Bečka policija za Danas: Nisu identifikovani drugi svedoci

Policije u Beču za Danas ističe da trenutno nema novih svedoka.

„Istraga je trenutno u punom jeku. Za sada nisu identifikovani novi svedoci. Trenutno nema više informacija“, rečeno je kratko iz policije u Beču za Danas.

Očekuje se saopštenje bečke policije povodom snimka

Dopisnica RTS-a iz Beča Vesna Knežević javila je juče da su iz bečke policije najavili da će se oglasiti saopštenjem u vezi sa snimkom koji je napravio srpski državljanin i na kojem se navodno vidi devojčica koja podseća na nestalu iz Bora.

Još uvek se ne zna šta će biti saopšteno jer je u toku prikupljanje informacija.

Dopisnica RTS-a javlja da policija traži žene koje se nalaze na snimku, ali s obzirom na to da se ne vide lica, traga se na osnovu fotorobota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari