Bor dobija javni budžetski portal 1Foto: J. B. K.

Borani će ubuduće, zahvaljujući poklonu NVO Helvetas iz Švajcarske i Stalnoj konferenciji gradova i opština, imati dnevni uvid u promene u gradskom budžetu.

Danas su naime, gradski čelnici sa đvajcarskim Helvetasom potpisali ugovor o poklonu informatičke opreme za javni budžetski portal, čime će Borani ne samo imati uvid kako se gradska kasa puni i budžetska sredstva troše, već imati I mogućnost da se uključe u odluku o donođenju budžeta.

-Građani su zainteresovani za kreiranje budžeta i o tome govori podatak da je prilikom poslednjeg rebalansa bilo 14 predloga, 13 je direktno usvojenom a jedan delimično- To nam pokazuje da su građani zainteresovani za uključivanje u kreiranje budžeta. Ova aplikacija će nam upravo u tome pomoći, jer će građani moći da se vidi kako izgleda budžet Grada Bora, da postavve pitanje, zahtev i direktno učestvuju u kreiranju gradskog budžeta – kazao je novinarima gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, podsećajući da se svake godine prave budežti u dogovoru sa meštanima gradskih i seoskih mesnih zajednica u razgovorima i anketama.

Ovaj vid informisanja je pre pet godina u Srbiji počelo da koristi deset lokalnih samouprava i kako kaže Nataša Čorbić iz organizacije Helvetas, iskustva su pozitivna. Stoga je odlučeno da javni budžetski portal dobije još 22 lokalne samouprave u Srbiji.

Pomenimo da je vrednost opreme za javni budžetski portal 200 hiljada dinara, a donatori su Helvetas i Stalna konferencija gradova i opština uz podršku švajcarske i švedske vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari