Bor: Svetski dan žrtava saobraćajnih nezgoda obeležen tribinom u Boru 1Foto: Sigurne staze Bor

Na teritoriji grada Bora od 2017. do 2021. godine. registrovano su 634 nezgode u kojima je život izgubilo 11, dok je 419 lica zadobilo teže ili lakše povrede. O ovim podacima, kao i o uzrocima saobraćajnih nezgoda govorilo se na tribini u Boru kojom su udruženje Sigurne staze i Mašinsko-elektrotehnička škola obeležili Svetski dan žrtava saobraćajnih nezgoda.

Prema izveštaju Agencije za bezbednost saobraćaja o stanju bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Bora tokom četiri godine, od 2017. do 2021. u 304 saobraćajne nezgode bilo je poginulih i povređenih lica.

-Zabrinjavajući su podaci da je u pomenutom periodu život je izgubilo pet pešaka, dok je 77 povređeno. Jedan biciklista je smrtno stradao, a devetoro povređeno. Poražavajuće je, da je u tim negodama tridesetoro dece povređeno, a troje mladih lica od 15 do 30.godina je izgubilo život, dok je 133 povređeno – rekao je pored ostalog na tribini saobraćajni inženjer Igor Velić.

Pozivajući se na podatke iz izveštaja o osnovnim pokazateljima stanja bezbednosti saobraćaja, Velić je kazao da je grad Bor na 95. mestu od 161 lokalne samouprave u Srbiji po vrednosti javnog ponderisanog rizika za 2021. godinu.

Tribina povodom Svetskog dana žrtava saobraćajnih nezgoda bila je multimedijalnog karaktera i učesnici su se kroz video materijale upoznali sa uzrocima saobraćajnih nezgoda.

Istovremeno je sa stručnog stanovišta objašnjen značaj korišćenja dečijih auto sedišta i sigurnosnih pojaseva, posledice vožnje u alkoholisanom stanju, rizik koji stvara korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje, uticaj brzine i agresivne vožnje na nastanak saobraćajne nezgode.

Zaključak prisutnih je da se kroz ovakva i slična predavanja, koja treba da postanu obavezna u svim školama, može mnogo postići na prevenciji nezgoda u saobraćaju u kojima stradaju mladi učesnici

Prisutni na tribini su dobili primerak edukativne brošure o osnovnim pravilima saobraćaja za bicikliste “Kreći se održivo-Bor na dva točka“ i ovom je prilikom predstavljena i prva GIS platforma za bicikliste u regionu, kao i model za unapređenje bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Bora.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari