Boravak u novopazarskim vrtićima skuplji za 20 odsto 1

Gradsko veće Novog Pazara odobrilo je povećanje cena u novopazarskim vrtićima za 20 procenata. Umesto 4.900 roditelji će plaćati 5.900 dinara.

Novi cenovnik, za celodnevni boravak mališana u vrtićima, primenjivaće se od 1.septembra.

– Cene boravka u vrtićima, uglavnom, se menjaju na godišnjem nivou. Još uvek važeći cenovnik, formiran je pre godinu dana. Nove su određene nakon analize poslovanja i ekonomskog usklađivanja – kaže Sabina Hoćanin, direktorka PU „Mladost“, u čijem sastavu radi pet vrtića i šesti je u izgradnji.

Ekonomska cena u novopazarskim vrtićima je 29.500 dinara. Lokalna samouprava obezbeđuje 80 odsto, a 20 odsto je mesečna obaveza roditelja.

Direktorka Hoćanin objašnjava da će biti nastavljeno utvrđivanje „umanjenja i uvećanja iznosa koji će roditelji plaćati“.

Roditelji koji imaju dvoje dece u vrtiću i kojima će deca pohađati predškolski program u sklopu celodnevnog boravka, imaće umanjenje za 10 odsto.

Oni koji koriste vrtić za troje i više dece, ne plaćaju za treće i svako naredno dete. Besplatan boravak omogućen je deci bez roditelja i sa invaliditetom.

Samohrani roditelji imaju umanjeno plaćanje za nešto više od 20 odsto (4.720 dinara) i oni čija deca iz opravdanih razloga, duže ne dolaze u vrtić, plaćaće polovinu utvrđene cene.

Bez obzira na pogodnosti, spisak dužnika je dug i iznosi nekoliko miliona dinara.

– Pokušavamo na više načina da rešimo problem sa neurednim platišama. Upozoravamo ih, nudimo reprogramiranje, a najveća dugovanja naplaćujemo sudskim putem. Tužbi je, do sada, bilo 15 i sve su rešene u našu korist – naglašava direktorka PU „Mladost“.

Do početka septembra, četiri vrtića rade samo prvu smenu, a jedan radi u dve smene i u toku je izgradnja šeste zgrade, koja će, u odnosu na stari objekat imati duplirane kapacitete.

Slobodnih mesta za celodnevni boravak dece ima u vrtićima „Abu Dabi“ i prigradskom naselju Dojeviće, i „Pčelica“. Najveće interesovanje vlada za smeštaj dece u centralnoj zgradi ustanove i novootvorenom vrtiću „Čarolija“. Gde je na čekanju 150 dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari