Borba protiv lavirinta dezinformacija 1Foto: Gordana Nonin

„Naše društvo prepoznaje značaj informisanja, njegovu ulogu i važnost i nastoji kontinuirano da radi na unapređenju ove oblastiˮ, istakla je danas Maja Gojković, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja na otvaranju Konferencije “Nova pismenost za novo doba” koja je održana u novoj zgradi Radio-televizije Vojvodine.

Konferenciju u okviru programa “Inicijativa za novu medijsku i digitalnu pismenost” sprovodi “Propulsion”, u partnerstvu s Američkom agencijom za međunarodni razvoj USAID. Program “Nova pismenost” radi s građanima, medijima, kompanijama, obrazovnim sistemom, influenserima i državnom upravom kako bi se najbolje prakse medijske, informacione i digitalne pismenosti našle među temeljima savremenog srpskog društva.

Gojković je na otvaranju konferencije rekla da su neophodna znanja i veštine medijske pismenosti kako bi se iz digitalnog okruženja izvuklo najbolje i prepoznale lažne vesti.

„Trka za informacijama dovela je do toga da je u  digitalnom svetu sve više poruka, naslova, vesti i uopšte sadržaja koji su nam svima dostupni na jedan klik. Sve veća popularnost društvenih mreža, obilje  informacija i njihova nepreglednost, posebno ako se one nekritički koriste, lako mogu dovesti do toga da postanemo žrtva lažnih vesti, a njihovim šerovanjem da dalje širimo takve nepouzdane infromacije. Ovakve pojave mogu veoma lako stvoriti čitav lavirint dezinformacija i glasina, u kome se svako od nas može lako izgubitiˮ, izjavila je ministarka.  Ministarka je naglasila da svako demokratsko društvo teži da na kvalitetan način uredi oblast informisanja i medija, kao jedan od neophodnih stubova demokratije.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, prisutnima se obratio putem video poruke i u svom obraćanju je istakao da su evidentne potrebe da se učenici služe i kreativno doprinose medijskom i digitalnom prostoru, a da bi to mogli uspešno da čine moraju imati uspostavljen čvrst temelj – visok nivo čitalačke pismenosti i razvijenu sposobnost kritičkog mišljenja. Ružić je, takođe, dodao da nastava srpskog jezika i književnosti predstavlja sistemski i kontinuiran odgovor na ovu potrebu.

“Raspolažemo sa bogatim i raznovrsnim nastavnim sadržajima koji se izučavaju na časovima ovog predmeta čija je zastupljenost u nastavnoj nedelji, u poređenju sa većinom drugih znatna”. Ružić navodi da, s obzirom na to da se udeo vremena koje učenici provode u kontaktu sa medijima povećava u korist onlajn sfere, u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja intenzivno rade na jačanju digitalnih kompetencija učenika i razvoju digitalnog obrazovanja uopšte.

Pozdravni govor na otvaranju konferencije imala je I ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić koja je istakla da bez digitalne pismenosti i digitalnih veština u pristupu medijskom sadržaju koji je u potpunosti prilagođen digitalnim konvergencijama i u kontekstu ekspanzije onlajn društvenih mreža, ograničava se i bazična informisanost i edukacija a samim tim i kritička selekcija, zaključivanje i mogućnosti pravilne i efikasne primene dostupnih informacija.  Ona je navela da nedostatak digitalne pismenosti u novom digitalnom dobu može imati i dalekosežne posledice po ponašanje i donošenje pravilnih odluka u konkretnim situacijama kao što je zaštita ličnog zdravlja i zaštita bližnjih. “U tom smislu Ministarstvo već osam godina intenzivno radi na podršci razvoju digitalnog društva, gde digitalnoj pismenosti pristupa kao jednom od nosećih stubova novog društva”, rekla je Matić.

Nakon otvaranja konferencije, ministarka Maja Gojković i Darko Soković, direktor programa Nova pismenost, potpisali su Memorandum o saradnji kojim je, između ostalog, predviđen rad na priručnicima, predavanjima, obukama i vebinarima s ciljem da roditeljima, javnoj upravi i kompanijima pomognu da se snađu u sve kompleksnijem medijskom i digitalnom okruženju u Srbiji. Soković je u ime Nove pismenosti sličan memorandum potpisao i sa Dejanom S. Miletićem, vršiocem dužnosti direktora Nacionalne akademije za javnu upravu, čime se uspostavlja nastavni plan i program medijske i informacione pismenosti za državne službenike, po prvi put u ovom delu sveta.

Medijska, informaciona i digitalna pismenost od velike su važnosti za razvoj i evropski put Srbije. Zato su na konferenciji “Nova pismenost za novo doba” na ovu temu govorili dvoje potpredsednika Vlade i ministarka telekomunikacija, kao i više od dvadeset sagovornika iz državne uprave, medija, biznisa, obrazovanja i umetnosti. Događaj je realizovan u partnerstvu Propulsiona, Ministarstva kulture i informisanja, USAID-a i kompanije Color Media Communications.

Zbog poštovanja epidemioloških mera konferencija je organizovana u hibridnom formatu tako što su govornici i mediji bili prisutni u Medija centru Radio-televizije Vojvodine odakle  se emitovao događaj, a svi zainteresovani konferenciju su mogli pratiti putem live stream-a na YouTube kanalu Ministarstva kulture i informisanja ili na  Facebook stranici “Propulsion”-a.

Integrisati digitalnu pismenost u svakodnevni život

“Moramo znati kako da bezbedno koristimo sve ove fantastične nove alate i tehnologije da bismo funkcionisali u novom svetu, ali i razumeti kako ćemo integrisati informacionu i digitalnu pismenost u svakodnevni život”, naglasio je Majk de la Rosa, direktor misije USAID-a u Srbiji u svom onlajn obraćanju učesnicima. ”Verujem da je nova pismenost važna za sve u našem globalnom društvu: za građane, medije, za način na koji organizujemo obrazovanje i predavanja nastavnika u školama, a ništa manje ni za privatni sektor, jer se efikasnije dolazi do dobara i usluga na tržištu, uz dramatičan rast ekonomije”, istakao je De la Rosa.

Po njegovim rečima, unapređenje medijske i digitalne pismenosti presudno je za povećanje ekonomskog razvoja i integracije u evropsko i globalno tržište i ekonomiju i istakao da program kao što je Nova pismenost može, uz pomoć USAID-a, pružiti građanima, kompanijama i državnim službenicima nove veštine neophodne za ekonomski i društveni razvoj u 21. veku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari