Boris Dežulović i Stefan Janjić dobitnici nagrada na 30. rođendanu NDNV-a 1Foto: Fonet/ TV FoNet

Novinari Boris Dežulović i Stefan Janjić dobitnici su nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine, koja im je dodeljena na svečanosti povodom 30. rođendana tog najstarijeg nezavisnog udruženja novinara na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Dežulović je prvi laureat regionalne novinarske nagrade NDNV-a, koja nosi ime po publicisti Mirku Đorđeviću (1938-2014).

Kako je objašnjeno, nagrada se dodeljuje za izuzetan doprinos u odbrani ljudskosti, razboritosti i građanskog dostojanstva, odnosno „za sve ono za šta je Mirko Đorđević bio simbol“.

Boris Dežulović, novinar iz Hrvatske, jedan je od osnivača satiričnog magazina Feral tribjun, kolumnista, pisac, pesnik, satiričar.

„Fascinantne sposobnosti da čitaoca rastuži i nasmeje do suza, da ogoli do srži nametnute društvene dogme, nacionalne matrice i mitove – ispisujući ih kao karikature ljudske gluposti, snishodljivosti i bestidnosti. Beskompromisno i dosledno“, navodi se u obrazloženju nagrade.

Dežulović nije mogao prisustvovati uručenju nagrade, ali je poslao video poruku u kojoj je zahvalio na nagradi i otpevao svoju humorističnu pesmu „Dalmatinski paor“.

„Dragi moji Vojvođani, dragi Novosađani, dragi zemljaci, najlepše vam hvala na nagradi“, poručio je Dežulović.

Godišnju nagradu NDNV-a za izuzetan doprinos borbi za medijske slobode i novinarski profesionalizam dobio je mladi novinar Stefan Janjić, glavni urednik portala Fake News Tragač.

„Nagradu Stefanu Janjiću dodeljujemo sa čvrstim uverenjem da će biti dodatni podsticaj za njega. I ne samo za njega, već i za još veći angažman mladih ljudi kojih u ovom gradu i u našoj Vojvodini ima, a s ciljem da unaprede tu profesiju koju su starije generacije, uz časne izuzetke poput – da budemo neskromni – nas iz NDNV-a, osramotile“, navodi se u obrazloženju nagrade.

NDNV je kao neprofitna organizacija osnovana i registrovana 17. januara 1990. godine, na inicijativu grupe uglednih vojvođanskih novinara.

Tada je novoformiranoj organizaciji pristupilo 270 profesionalaca iz gotovo svih vojvođanskih medija.

Predsednik NDNV-a Norbert Šinković rekao je da je to novinarsko udruženje u proteklih 30 godina ostalo verno svojim principima i branilo čast profesije.

On je naveo da je NDNV pokrenuo Medija hab (Media Hub) koji će biti mesto za debate, treninge i medijsku produkciju, a uspeli su i da opreme i zajednički „co-working“ prostor, namenjen novinarima, u novim prostorijama NDNV-a.

„Uspeli smo da okupimo jednu ekipu mlađih novinara koji će svojim predlozima, verujemo, unaprediti NDNV i postaće pravi izvor energije za posao koji je pred nama. U februaru započinjemo naš prvi pripravnički program, 20 mladih novinara će dobiti priliku da radi za naše medijske portale, ali i za naše partnere u drugim medijima civilnog društva. Jer posla imamo sve više, a novinara sve manje“, naveo je Šinković.

Najavio je da je cilj NDNV-a da aktivira snagu novinara na lokalu, u manjim vojvođanskim mestima, kao i podršku redakcijama medija na jezicima nacionalnih manjina.

Šinković je najavio i pokretanje projekata koji se tiču medijske pismenosti, jer im je cilj da i građanima objasne da su medijske slobode zapravo ujedno i slobode građana.

On je naveo da je usvojena i nova strategija NDNV-a za period od 2020. do 2025. godine, koja je usvojena nakon skoro godinu dana konsultacija sa članstvom i partnerskim organizacijama.

Na svečanosti je prikazan i dokumentarni film „Trideset godina drugačiji“ autora Darka Špera, u kojem je ispričan istorijat NDNV-a.

Na svečanosti je predstavljena i kampanja donacija medijima čiji je osnivač NDNV, portalima Autonomija, Autonomija na mađarskom jeziku i VOICE.

Na sajtu donations.ndnv.org od sada, pored jednokratnih donacija, uvedena je i opcija pretplate, odnosno trajnog naloga.

„Na poslednjoj liniji odbrane – Ima nas!“, poručili su predstavnici NDNV-a na kraju svečanosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari