Boris Miletić: Reklama za malvaziju 1Foto: Youtube

Aleksandar Vučić se zbog svojih reči da je istarsko belo vino malvazija „odvratno“, da „ništa ne valja“ i da „ne može da se pije“, koje je izgovorio u intervjuu bosanskohercegovačkoj Face TV, „izvinio“ onako kako samo on ume: „Nekome smeta to što se meni ne dopada jedna sorta vina. Zbog toga bi trebalo da ozbiljno budem kažnjen, da se nama zabrani da mislimo, da imamo ukus i da moraju posebne procedure da prođu naše nepce, usna duplja, jezik, da…“

Jasno je da zamisao gradonačelnika Pule Borisa Miletića – koji je reagovao na to što je predsednik Srbije najpre rekao – da bi Vučić mogao da se nauči toleranciji, a i da proširi svoja znanja o vinima, tako što će posetiti Istru, nema izgleda na uspeh. Jedino je sigurno da su i Vučić i Miletić malvaziji napravili dobru reklamu. Miletić iz razumljivih razloga, a Vučić valjda iznerviran neprijatnim pitanjima Senada Hadžifejzovića u pomenutom intervjuu.

Miletić je u kampanji za lokalne izbore u Hrvatskoj koji će biti održani 16. maja, pa se odbrana istarskog vina od Vučića, koji je u kampanji stalno, može posmatrati i u tom kontekstu. Na ovim izborima je kandidat za istarskog župana. Cilj mu je da „najrazvijeniji hrvatski region odvede još korak dalje na putu razvoja i napretka“, obećava novo saobraćajno povezivanje Istre, uključujući modernizaciju istarske železnice i širenje aerodroma Pula, i ubrzanu digitalizaciju privrede i javne uprave.

Gradonačelnik Pule je već petnaest godina, a funkciju predsednika Istarskog demokratskog sabora obavlja od 2014. Bio je referent, pa izvršni direktor u Istarskoj razvojnoj agenciji, a u zvaničnoj biografiji u radno iskustvo ubraja i dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru u tri mandata. Ekonomista je, doktor nauka i govori engleski, italijanski i nemački.

Miletić je rođen u Puli 1975, oženjen je i ima sina. Večernji list je prošle godine pisao da su Boris i Lara Miletić „prvi par Istre“ i možda „najzaljubljeniji par na domaćoj političkoj sceni“, mada Miletićeva supruga nije u politici. Miletić se u slobodno vreme bavi jedrenjem, ribolovom, za koji kaže da mu je najveća strast, i enogastronomijom. Posle nedavne smrti Đorđa Balaševića, objavio je da će pokrenuti proceduru i podržati inicijativu građana da se za kantautora u Puli „osigura mesto trajnog sećanja“. Reagujući na Vučićevu izjavu o malvaziji citirao je Balaševića: „Čija je Istra, njegov je svet! Živeli!“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari