Borski srednjoškolci i osnovci zasadili lipe na dve lokacije 1Foto: Uroš Lalović

U okviru projekta „Youth4Air“ koji sporovodi organizacija „Connecting“ u partnerstvu sa UNICEF-om, a uz finansijsku podršku Kraljevine Švedske, oko 150 mladih i dece iz osnovnih škola Dušan Radović i Branko Radičević, Tehničke škole, Ekonomske škole i Mašinsko-elektrotehničke škole iz Bora zasadili su 20 sadnica lipa.

Uroš Lalović, organizator projekta Eko izBor, napomenuo je da je reč o projektu koji realizuje organizacija Konekting u partnerstvu sa UNICEF-om i finansijsku podršku Kreljevine Švedske.

“Od kad znam za sebe vazduh u Boru ima miris i ukus. Kada sam bio mali igrao sam se sa drugarima i drugaricama iz parka, svakodnevno smo osećali specifičan  miris i ukus vazduha. Nisam ni znao da vazduh treba da bude drugačiji, dok ne odem kod bake u selo. Sada kada imam 17. godina i učenik sam medicinske škole znam da je vazduh u Boru najviše zagađen sumpor-dioksidom, a ima i povišene vrednosti arsena, kadmijuma i olova što potvrđuje izveštaj agencije za zaštitu životne sredine. Po studiji „Unapređenje upravljanja kontaminiranim lokalitetima u Srbiji“, stanovnici grada Bora su podložni većem stepenu oboljevanja od svih vrsta malignih tumora nego žitelji drugih krajeva Srbije”, kaže lalović.

Prema njegovim rečima, zakonodavni okvir Republike Srbije ne prepoznaje i ne obezbeđuje u dovoljnoj meri učešće dece u kreiranju lokalnih politika iz oblasti zaštite životne sredine.

“Mehanizmi učešća dece u kreiranju lokalnih politika nisu razvijeni, a postojeći mehanizmi uglavnom uključuju građane i građanke koji imaju biračko pravo i isključuju decu. Deca i mladi su budućnost, i zato želimo da budemo vidljivi, da učestvujemo u donošenju odluka i da budemo informisani”, dodaje on.

Projekat „EkoizBOR“ je deo projekta „Youth4Air“ koji sporovodi organizacija „Connecting“ u partnerstvu sa UNICEF-om, a uz finansijsku podršku Kraljevine Švedske.

Realizovane aktivnosti obuvatile su vršnjačku edukaciju i ekološki performans. Učestvovalo je oko 150 mladih i dece iz osnovnih škola Dušan Radović i Branko Radičević, Tehničke škole, ekonomske škole i mašinsko-elektrotehničke škole.

“Juče smo za kraj ovog projekta zasaditi simboličnih 20 sadnica Lipe u čemu sun am pomogli radnici kompanije Zijin Mining. Mi znamo da 20 sadnica lipe neće suštinski promeniti kvalitet vazduha, ono što bi imalo uticaj je formiranje zelenog pojasa i veće površine pod drvećem u gradu i oko njega”, napominje Lalović i dodaje:

“Lokalna samouprava i velike kompanije treba da nas uključe u svoje buduće planove ozelenjavanja grada kroz preavovremeno informisanje i uključivanje naših potreba”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari